Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách živočišného původu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F22%3A43880269" target="_blank" >RIV/62157124:16270/22:43880269 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vfu.cz/files/upload/1697/LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf" target="_blank" >https://www.vfu.cz/files/upload/1697/LI.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20sbornik.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Polycyklické aromatické uhlovodíky v potravinách živočišného původu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Polycyklické aromatické uhlovodíky jsou látky, které se dostávají do potravin převážně při uzení, grilování či pražení. Jedná se o kontaminanty potravin s karcinogenním účinkem, zvláště v případě o benzo[a]pyrenu. Cílem práce bylo zhodnotit obsah benzo[a]pyrenu a sumy PAH4 ve vzorcích uzených masných výrobků a sýrů s ohledem na použitou technologii uzení. Významně vyšší obsah v obou parametrech vykazovaly vzorky uzené v klasické udírně oproti vzorkům uzených jinou technologií. Průměrná hodnota benzo[a]pyrenu u vzorků masných výrobků vyuzených klasickou technologií byla 2,5 ug/kg, u ostatních technologií 0,2 ug/kg, kdy maximální povolený limit je 2,0 ug/kg. Průměrný obsah sumy PAH4 u klasické technologie byl 16,7 ug/kg, u ostatních 0,7 ug/kg, kdy maximální povolený limit je 12,0 ug/kg. Bylo zjištěno, že použitá technologie a aplikace primárních obalů má významný efekt na obsah PAH v masných výrobcích.

  • Název v anglickém jazyce

    Polycyclic aromatic hydrocarbons in food of animal origin

  • Popis výsledku anglicky

    Polycyclic aromatic hydrocarbons are substances that get into food mainly during smoking, grilling and roasting. These contaminants have a carcinogenic effect, especially in the case of benzo[a]pyrene. The aim of this work was to evaluate the content of benzo[a]pyrene and the sum of PAH4 in samples of smoked meat products and cheeses with regard to the smoking technology used. Samples smoked in a classic smokehouse showed a significantly higher content in both parameters compared to samples smoked using other technology. The average value of benzo[a]pyrene for samples of meat products used by conventional technology was 2,5 ug/kg, for other technologies 0,2 ug/kg, with the maximum permitted level being 2,0 ug/kg. The average PAH4 content for conventional technology was 16.7 ug/kg, for the others 0.7 ug/kg, with the maximum permitted limit being 12.0 ug/kg. The technology used and the application of primary packaging has been found to have a significant effect on the PAH content of meat products.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin LI. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-876-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    56-61

  • Název nakladatele

    Veterinární univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    12. 10. 2022

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku