Význam bakterií rodu Pseudomonas v procesu kažení masa 2. část: Druhové zastoupení bakterií rodu Pseudomonas v mletém hovězím mase
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880747" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880747 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-4-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-4-casopisu-maso-rok-2023/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Význam bakterií rodu Pseudomonas v procesu kažení masa 2. část: Druhové zastoupení bakterií rodu Pseudomonas v mletém hovězím mase
Popis výsledku v původním jazyce
Druhý díl článku Význam bakterií rodu Pseudomonas v procesu kažení masa se zabývá druhovým zastoupením izolátů pseudomonád získaných ze vzorků mletého hovězího masa baleného ve vakuu, nebo v modifikované atmosféře během skladování při 4 °C po dobu 4 týdnů. Bakterie rodu Pseudomonas byly stanoveny na Pseudomonas agaru. Identifikace získaných izolátů byla provedena pomocí hmotnostní spektrometrie MALDI TOF (Matrix-assisted laser desorption/ionisation time of flight mass spectrometry). Nejčastěji byl izolován druh P. fragi, dále pak P. lundensis a P. taetrolens. Ve shodě s jinými studiemi byly identifikovány s menší četností druhy P. brenneri, P. extremorientalis, P. gessardii, P. synxantha, P. koreensis, P. libanensis. Pro přesné rozlišení izolátů pseudomonád se doporučuje použít molekulárně biologické metody založené na PCR. Metodou MALDI-TOF MS lze spolehlivě prokázat příslušnost bakteriálních izolátů do rodu Pseudomonas. Druhové rozlišení je závislé na hodnotě získaného log (skóre) izolátů, ale také na databázi pseudomonád v softwaru MALDI BioTyper.
Název v anglickém jazyce
The importance of Pseudomonas bacteria in meat spoilage. Part 2: Bacterial species of the genus Pseudomonas in minced beef
Popis výsledku anglicky
The second part of the article The importance of Pseudomonas bacteria in meat spoilage deals with the species representation of isolates of pseudomonads obtained from samples of minced beef packed in a vacuum or in a modified atmosphere during storage at 4 °C for 4 weeks. Pseudomonas bacteria were determined on Pseudomonas agar. The identification of the isolates was performed using MALDI-TOF mass spectrometry (Matrix-assisted laser desorption/ionisation time of flight mass spectrometry). The most frequently isolated species was P. fragi, followed by P. lundensis and P. taetrolens. In agreement with other studies, the species P. brenneri, P. extremorientalis, P. gessardii, P. synxantha, P. koreensis, P. libanensis were identified with lower frequency. For accurate differentiation of pseudomonad isolates, it is recommended to use molecular biological methods based on PCR. The MALDI-TOF MS method can reliably prove that bacterial isolates belong to the genus Pseudomonas. The species distinction is dependent on the obtained log (score) value of the isolates, but also on the database of pseudomonads in the MALDI BioTyper software.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
34
Číslo periodika v rámci svazku
4
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
32-35
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—