Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Automatické robotické dojení - Vliv na hygienu mléka

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880792" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880792 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Automatické robotické dojení - Vliv na hygienu mléka

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Mléko patří mezi jednu z celosvětově nejvýznamnějších potravinových komodit. Získávání mléka je časově náročné na lidskou práci. Z tohoto důvodu je manuální dojení stále více nahrazováno dojením automatickým robotickým. Jelikož je mléko získáváno v prostředí, kde je vysoké riziko jeho kontaminace, tak je nutné, aby podmínky dojení byly co nejlepší.Hygienu mléka ovlivňuje hygiena struků. V případě že do dojícího stroje vstoupí kráva se silně znečištěnými struky, je zde velké riziko, že je dojící robot dostatečně neočistí. Proto je důležité, aby byla vysoká hygiena už ve stájích. Čistota struků bývá ovlivněna technologií ustájení, stelivovým materiálem a welfarem dojnic.Během dojení je také potřeba zajisti základní kroky, mající vliv na hygienu získaného mléka. Mezi tyto kroky patří očista struků, kontrola zdravotní nezávadnosti mléka (zdravotního stavu mléčné žlázy) a dezinfekce struků po dojení. V rámci kontroly hygienické nezávadnosti mléka se provádí kontrola barvy, vodivosti, počtu somatických buněk a teploty.

  • Název v anglickém jazyce

    Automatic milking systems - The effect on hygienic milk quality

  • Popis výsledku anglicky

    Milk is one of the world most important food commodity. Milking is time-consuming human work. Therefor is manual work more and more substituted by automatic milking robots. Because the conditions for milking are hazardous for milk contamination, it is necessary, that they need to be as good as possible.Milk hygiene is affected by teat hygiene. If the cow, that is enter in to the automatic milking machine, has dirty teats, the cleaning with automatic milking robot mustn´t be satisfactory. For this case it is necessary, that the hygienic condition in stables must be very good. Cleanliness of teats is affected by the stabling technology, bedding quality and dairy cows welfare.During the milking it is necessary ensure basic steps for satisfy hygiene of milk too. This steps include cleaning teats, hygienic quality control of raw milk (udder health control) and disinfection after milking. The control of milk hygienic quality is make by checking the color, electrical conductivity, somatic cell count and temperature measuring.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena alimentorum XLIII: Zdravotná bezpečnosť a kvalita mliečnych a rastlinných komodít - aktuálne problémy a trendy

  • ISBN

    978-80-8077-787-6

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    7

  • Strana od-do

    59-65

  • Název nakladatele

    Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

  • Místo vydání

    Košice

  • Místo konání akce

    Štrbské Pleso

  • Datum konání akce

    10. 5. 2023

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku