Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

NIR spektroskopie = metoda spořící čas při stanovení chemických parametrů masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880797" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880797 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-1-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-1-casopisu-maso-rok-2023/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    NIR spektroskopie = metoda spořící čas při stanovení chemických parametrů masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Náplní tohoto článku je porovnání výsledků obsahu celkových bílkovin, kolagenu a tuku ve vepřové kýtě stanovených pomocí klasických laboratorních metod, u kterých je třeba počítat s delším časovým intervalem k získání výsledků (řádově v hodinách) a pomocí NIR spektroskopie (analyzátor masa), která poskytuje výsledky velmi rychle (řádově během několika minut). Celkem bylo vyšetřeno 100 vzorků různých částí vepřové kýty. Vzorky byly odebírány ve 3 časových obdobích (1.období 52 vzorků, 2.období 16 vzorků, 3.období 32 vzorků). V prvním období byly k dispozici pouze výsledky obsahu celkových bílkovin a kolagenu, ve druhém období již výsledky pro všechny tři sledované parametry. Pro všechny tři parametry bylo zjištěno, že po analýze první skupiny vzorků se výsledky získané oběma typy metod (laboratorní a NIR) statisticky vysoce významně lišily (P &lt;0,001), proto byla nutná úprava kalibrace NIR analyzátoru masa na základě výsledků laboratorních metod. Pro obsah celkových bílkovin postačila pouze jedna úprava kalibrace, poté se již výsledky statisticky významně nelišily, pro obsah kolagenu a tuku po první úpravě kalibrace se výsledky stále statisticky významně lišily, i když méně, než před první úpravou. Byla tedy nutná ještě druhá úprava kalibrace. Z výsledků vyplývá, že při pořízení NIR analyzátoru masa obsahující připravené kalibrace pro stanovení parametrů je třeba počítat s počáteční úpravou kalibrací pro daný typ analyzovaných vzorků pomocí klasických laboratorních metod. Po úpravě kalibrací již NIR analyzátor masa poskytne přesné výsledky během velmi krátké doby.

  • Název v anglickém jazyce

    NIR spectroscopy = time-saving method for determining chemical parameters of meat

  • Popis výsledku anglicky

    The purpose of this article is to compare the results of total protein, collagen and fat content in pork leg determined using classic laboratory methods, which require a longer time interval to obtain results (on the order of hours) and using NIR spectroscopy (meat analyzer), which provides results very quickly (on the order of a few minutes). A total of 100 samples of different parts of the pork leg were examined. Samples were taken in 3 time periods (1st period 52 samples, 2nd period 16 samples, 3rd period 32 samples). In the first period, only the results of the content of total proteins and collagen were available, in the second period already the results for all three monitored parameters. For all three parameters, it was found that after the analysis of the first group of samples, the results obtained by both types of methods (laboratory and NIR) were statistically highly significantly different (P&lt;0.001), therefore it was necessary to adjust the calibration of the NIR meat analyzer based on the results of the laboratory methods. For total protein content, only one calibration adjustment was sufficient, after which the results were no longer statistically significantly different, for collagen and fat content after the first calibration adjustment, the results were still statistically significantly different, although less than before the first adjustment. A second adjustment of the calibration was therefore necessary. The results show that when purchasing a NIR meat analyzer containing prepared calibrations for parameter determination, initial adjustment of calibrations for a given type of analyzed samples using classic laboratory methods should be considered. After adjusting the calibrations, the NIR meat analyzer will provide accurate results in a very short time.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK21020199" target="_blank" >QK21020199: Možnosti stanovení čistých svalových bílkovin přímou metodou</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    34

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    26-29

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus