Označování dobrých životních podmínek zvířat při uvádění potravin na trh v Evropské unii
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880838" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880838 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2023/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2023/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Označování dobrých životních podmínek zvířat při uvádění potravin na trh v Evropské unii
Popis výsledku v původním jazyce
Informace o potravinách při uvádění potravin na trh se řídí nařízením Evropského parlamentu a Rady č.1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Legislativně není vymezena povinnost uvádět, za jakých podmínek byla zvířata chována, pokud se nejedná o chov v ekologickém zemědělství. V současné době některé státy Evropské unie již na obalu potravin uvádějí loga welfare nad rámec evropské legislativy, např. v Dánsku značka „Better Animal Welfare“ označuje úroveň welfare zvířat v masných a mléčných výrobcích. Ve spojených státech amerických existuje několik stupňů pro označení životních podmínek zvířat, od nejvyšší značky „Animal welfare approved“ přes „American Hummane Certified“ po „Certified Humane“ nejrozšířenější certifikaci označující alespoň vyšší welfare než průmyslové standardy. V České republice a Evropské unii je v současnosti povinnost na obalu vajec uvádět metodu chovu nosnic a spotřebitel si tak může vybrat, který chov budepreferovat a tím tuto produkci podporovat. Evropská komise se nyní zabývá harmonizací legislativy uvádění dobrých životních podmínek zvířat na obalu potravin s několika cíli, k nimž patří např. zlepšení životních podmínek zvířat či podpora chovatelů a výrobců potravin, kteří dodržujívyšší normy pro dobré životní podmínky zvířat, než jsou ty minimální stanovené platnou evropskou legislativou.
Název v anglickém jazyce
Animal welfare labelling when placing food on the market in the European Union
Popis výsledku anglicky
Food information when placing food on the market is governed by Regulation EP and R No. 1169/2011 on the provision of food information to consumers. There is no legal obligation to state under what conditions the animals were bred, unless it is organic farming. Currently, some EU countries already include welfare logos on food packaging beyond the legislation, e.g. in Denmark the „Better Animal Welfare“ label indicates the level of animal welfare in meat and dairy products. In the United States, there are several grades for animal welfare labelling, from the highest mark „Animal welfare approved“ to „American Humane Certified“ to „Certified Humane“, the most widespread certification indicating at least higher welfare than industry standards. In the Czech Republic, there is currently an obligation to indicate the method of breeding laying hens on egg packaging and the consumer can choose which breeding he prefers and thus support this production. The European Commission is currently working on harmonising animal welfare legislation on food packaging with several objectives, such as improving animal welfare and upporting food farmers and producers who comply with higher animal welfare standards than the minimum ones set by current European legislation.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
34
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
13-19
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—