Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Dynamika vybraných lipofilních látek v mléce v průběhu skladování

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880889" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880889 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Dynamika vybraných lipofilních látek v mléce v průběhu skladování

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Naše studie byla zaměřena na stanovení obsahu cholesterolu, vitaminu A a E v konzumním polotučném mléce ošetřeném metodou ESL (Extended Shelf Life) a změny sledovaných analytů v průběhu pěti týdnů skladování. Pro přípravu vzorku byla zvolena saponifikace a extrakce z kapaliny do kapaliny. Pro analýzu byla použita kapalinová chromatografie s detekcí fluorescenční a v UV oblasti. Koncentrace cholesterolu v průběhu skladování byla naměřena v hodnotách 0,971–2,112 mg/100 ml; vitaminu A 0,027–0,052 mg/100 ml; vitaminu E 0,007–0,027 mg/100 ml. U sledovaných parametrů byl zjištěn v průběhu skladování vzrůstající trend s kolísavým charakterem. Mezi srovnávanými skupinami byly zaznamenány statisticky vysoce významné (p ˂ 0,01) i významné (p ˂ 0,05) rozdíly.

  • Název v anglickém jazyce

    Dynamics of Selected Lipophilic Substances in Milk during Storage

  • Popis výsledku anglicky

    Our study was focused on determining the content of cholesterol, vitamins A and E in consumer semi-skimmed milk treated with ESL method (Extended Shelf Life) and changes of analytes during five weeks of storage. Saponification and liquid-liquid extraction were chosen for sample preparation. Liquid chromatography with detection in the UV range and fluorescence was used for the analysis. Cholesterol concentration during storage was measured in values of 0.971–2.112 mg/100 mL; vitamin A 0.027–0.052 mg/100 mL; vitamin E 0.007–0.027 mg/100 mL. An increasing trend with a fluctuating character was found for the monitored parameters during storage. Statistically highly significant (p ˂ 0.01) and significant (p ˂ 0.05) differences were detected between the compared groups.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin LII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-934-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    93-101

  • Název nakladatele

    Veterinární univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    25. 10. 2023

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku