Dynamika vybraných lipofilních látek v mléce v průběhu skladování
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880889" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880889 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Dynamika vybraných lipofilních látek v mléce v průběhu skladování
Popis výsledku v původním jazyce
Naše studie byla zaměřena na stanovení obsahu cholesterolu, vitaminu A a E v konzumním polotučném mléce ošetřeném metodou ESL (Extended Shelf Life) a změny sledovaných analytů v průběhu pěti týdnů skladování. Pro přípravu vzorku byla zvolena saponifikace a extrakce z kapaliny do kapaliny. Pro analýzu byla použita kapalinová chromatografie s detekcí fluorescenční a v UV oblasti. Koncentrace cholesterolu v průběhu skladování byla naměřena v hodnotách 0,971–2,112 mg/100 ml; vitaminu A 0,027–0,052 mg/100 ml; vitaminu E 0,007–0,027 mg/100 ml. U sledovaných parametrů byl zjištěn v průběhu skladování vzrůstající trend s kolísavým charakterem. Mezi srovnávanými skupinami byly zaznamenány statisticky vysoce významné (p ˂ 0,01) i významné (p ˂ 0,05) rozdíly.
Název v anglickém jazyce
Dynamics of Selected Lipophilic Substances in Milk during Storage
Popis výsledku anglicky
Our study was focused on determining the content of cholesterol, vitamins A and E in consumer semi-skimmed milk treated with ESL method (Extended Shelf Life) and changes of analytes during five weeks of storage. Saponification and liquid-liquid extraction were chosen for sample preparation. Liquid chromatography with detection in the UV range and fluorescence was used for the analysis. Cholesterol concentration during storage was measured in values of 0.971–2.112 mg/100 mL; vitamin A 0.027–0.052 mg/100 mL; vitamin E 0.007–0.027 mg/100 mL. An increasing trend with a fluctuating character was found for the monitored parameters during storage. Statistically highly significant (p ˂ 0.01) and significant (p ˂ 0.05) differences were detected between the compared groups.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin LII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-934-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
93-101
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
25. 10. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—