Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Effect of Light Storage Conditions on Color, Total Phenolic Content and Hydroxymethylfurfural Content in Honey

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880905" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880905 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    slovinština

  • Název v původním jazyce

    Vplyv svetelných podmienok skladovania na farbu, celkový obsah fenolových zlúčenín a obsah hydroxymethylfurfuralu v mede

  • Popis výsledku v původním jazyce

    V priebehu skladovania vplýva na med viacero faktorov. Jedným z nich je aj pôsobenie svetla, čo môže mať za následok zmenu vlastností medu. Farba medu je prirodzená a charakteristická vlastnosť medu, daná prítomnosťou rôznych chemických zlúčenín. Jednými z nich sú aj fenolové zlúčeniny, ktoré sa významne podieľajú na pozitívnych vlastnostiach medu. Prirodzenou zložkou medu je aj hydroxymethylfurfural, ktorý je ale spájaný s radou negatívnych zdravotných účinkov. Analyzovaných bolo celkom 12 vzoriek medov priamo od českých včelárov, ktoré boli skladované na svetle a v tme po dobu 12 mesiacov. Bolo detegované, že z hľadiska nutričnej hodnoty je významné skladovať med v tme, pretože 12-mesačné skladovanie medov na svetle malo za následok v priemere 6,4-násobný, štatisticky vysoko významný (p&lt;0,01), nárast obsahu hydroxymethylfurfuralu.

  • Název v anglickém jazyce

    Effect of Light Storage Conditions on Color, Total Phenolic Content and Hydroxymethylfurfural Content in Honey

  • Popis výsledku anglicky

    During storage, honey is affected by several factors. One of them is the effect of light, which can result in a change in the honey&apos;s properties. The color of honey is a natural and characteristic property of honey, given by the presence of various chemical compounds. One of them are phenolic compounds, which significantly contribute to the positive properties of honey. Hydroxymethylfurfural is also a natural component of honey, but it is associated with several negative health effects. A total of 12 honey samples directly from Czech beekeepers, which were stored in the light and in the dark for 12 months, were analyzed. It was detected that it is important to store honey in the dark, because 12 month storage of honey in the light resulted in an average 6.4 times statistically highly significant increase in the content of hydroxymethylfurfural (p&lt;0.01).

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40301 - Veterinary science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Hygiena a technologie potravin LII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů

  • ISBN

    978-80-7305-934-7

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    309-313

  • Název nakladatele

    Veterinární univerzita Brno

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    25. 10. 2023

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku