Effect of Light Storage Conditions on Color, Total Phenolic Content and Hydroxymethylfurfural Content in Honey
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F23%3A43880905" target="_blank" >RIV/62157124:16270/23:43880905 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/upload/1697/LII.%20Lenfeldovy%20a%20Hoklovy%20dny%20-%20Sbornik%202023.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
slovinština
Název v původním jazyce
Vplyv svetelných podmienok skladovania na farbu, celkový obsah fenolových zlúčenín a obsah hydroxymethylfurfuralu v mede
Popis výsledku v původním jazyce
V priebehu skladovania vplýva na med viacero faktorov. Jedným z nich je aj pôsobenie svetla, čo môže mať za následok zmenu vlastností medu. Farba medu je prirodzená a charakteristická vlastnosť medu, daná prítomnosťou rôznych chemických zlúčenín. Jednými z nich sú aj fenolové zlúčeniny, ktoré sa významne podieľajú na pozitívnych vlastnostiach medu. Prirodzenou zložkou medu je aj hydroxymethylfurfural, ktorý je ale spájaný s radou negatívnych zdravotných účinkov. Analyzovaných bolo celkom 12 vzoriek medov priamo od českých včelárov, ktoré boli skladované na svetle a v tme po dobu 12 mesiacov. Bolo detegované, že z hľadiska nutričnej hodnoty je významné skladovať med v tme, pretože 12-mesačné skladovanie medov na svetle malo za následok v priemere 6,4-násobný, štatisticky vysoko významný (p<0,01), nárast obsahu hydroxymethylfurfuralu.
Název v anglickém jazyce
Effect of Light Storage Conditions on Color, Total Phenolic Content and Hydroxymethylfurfural Content in Honey
Popis výsledku anglicky
During storage, honey is affected by several factors. One of them is the effect of light, which can result in a change in the honey's properties. The color of honey is a natural and characteristic property of honey, given by the presence of various chemical compounds. One of them are phenolic compounds, which significantly contribute to the positive properties of honey. Hydroxymethylfurfural is also a natural component of honey, but it is associated with several negative health effects. A total of 12 honey samples directly from Czech beekeepers, which were stored in the light and in the dark for 12 months, were analyzed. It was detected that it is important to store honey in the dark, because 12 month storage of honey in the light resulted in an average 6.4 times statistically highly significant increase in the content of hydroxymethylfurfural (p<0.01).
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin LII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-934-7
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
309-313
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
25. 10. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—