Začíná vše až na jatkách? Část 2: Informace o potravinovém řetězci (IPŘ)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881342" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881342 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2024/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-5-casopisu-maso-rok-2024/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Začíná vše až na jatkách? Část 2: Informace o potravinovém řetězci (IPŘ)
Popis výsledku v původním jazyce
Informace o potravinovém řetězci (IPŘ) zahrnuje shromažďování informací týkajících se zvířat určených k porážce a usnadňuje výměnu informací mezi farmou a jatkami, nebo zařízením pro nakládání se zvěřinou. Pracovní skupina organizace RIBMINS (Risk-based meat inspection and integrated meat safety assurance) provedla v posledních letech v rámci projektu COST Action (CA18105) napříč Evropou analýzy, které byly orientovány na problematiku veterinární prohlídky jatečných zvířat a masa včetně IPŘ. Analýzy potvrdily, že aktuální formuláře IPŘ mají napříč zeměmi EU různé struktury a vyžadují různé informace. Současné informace předkládané farmáři v IPŘ a použití těchto informací nemají požadovanou vypovídající hodnotu a nevedou k následným důsledkům ve vztahu k prohlídce masa. Bez ohledu na design formulářů IPŘ by se proces zlepšování a modernizace IPŘ měl stejnou měrou zaměřit na vzdělávání a školení lidí, kteří s IPŘ denně pracují. Kromě farmářů je třeba do vzdělávání zapojit úřední veterináře a provozovatele potravinářských podniků.
Název v anglickém jazyce
Does It All Start at the Slaughterhouse? Part 2: Food Chain Information (FCI)
Popis výsledku anglicky
Food chain information (FCI) involves the data collection relating to animals destined for slaughter and facilitates the exchange of information between the farm and the slaughterhouse or game handling establishment. In recent years, the working group of the organization RIBMINS (Risk-based meat inspection and integrated meat safety assurance) carried out analyses across Europe within the framework of the COST Action project (CA18105), which were oriented towards the issue of veterinary inspection of slaughter animals and meat, including FCI. The analyses confirmed that the current FCI forms have different structures and require different information across EU countries. The current information submitted by farmers to the FCI and the use of this information does not have the required indicative value and does not lead to subsequent consequences in relation to meat inspection. Regardless of the design of the FCI forms, the process of improving and modernizing the FCI should equally focus on the education and training of the people who work with the FCI on a daily basis. In addition to farmers, official veterinarians and food business operators need to be involved in education.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
35
Číslo periodika v rámci svazku
5
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
34-41
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—