Amoniak-sulfitový karamel a vybrané fyzikálně-chemické parametry medu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16270%2F24%3A43881477" target="_blank" >RIV/62157124:16270/24:43881477 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://fvhe.vetuni.cz/files/articles/liii-lenfeldovy-a-h-klovy-dny-sborn-k-p-edn-ek-a-poster-2-1729496977.pdf" target="_blank" >https://fvhe.vetuni.cz/files/articles/liii-lenfeldovy-a-h-klovy-dny-sborn-k-p-edn-ek-a-poster-2-1729496977.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Amoniak-sulfitový karamel a vybrané fyzikálně-chemické parametry medu
Popis výsledku v původním jazyce
Studie se zabývala hodnocením vlivu obsahu amoniak-sulfitového karamelového barviva E150d na elektrickou vodivost a barvu medových roztoků. Bylo použito 6 modelových medů (n=6), označených jako květové a lesní. U každého vzorku byla stanovena hodnota obsahu vody, která je nezbytná pro následné měření elektrické vodivosti. K vytvořeným roztokům byly přidány koncentrace karamelového barviva na třech úrovních. Elektrická vodivost byla sledována v roztocích medů. Barva medu byla sledována jak v medech, tak medových roztocích za použití barevné stupnice a fotometru.U sledovaných parametrů byly zjištěny statisticky nevýznamné (p > 0,05), významné (p < 0,05) i vysoce významné (p < 0,01) rozdíly, týkající se především barvy medu. Přítomnost karamelového barviva ovlivnila také mírně vodivost medu. Je nutné poznamenat, že hodnocení barvy medu a elektrické vodivost nejsou dostačující k potvrzení falšování medu přídavkem amoniak-sulfitového karamelu. Je vhodné využít jiných konfirmačních metod, např. kapalinové chromatografie s hmotnostní detekcí.
Název v anglickém jazyce
Ammonia-Sulphite Caramel and Selected Physico-Chemical Parameters in Honey
Popis výsledku anglicky
The study dealt with the evaluation of the influence of the ammonia-sulphite caramel dye E150d content on the electrical conductivity and color of honey solutions. Six model honeys (n=6) were used, labeled as floral and forest. For each sample, the value of the water content was determined, which is necessary for the subsequent measurement of electrical conductivity. Caramel dye concentrations at three levels were added to the created solutions. Electrical conductivity was monitored in honey solutions. Honey color was monitored in both honeys and honey solutions using a color scale and a photometer.Statistically insignificant (p > 0.05), significant (p < 0.05) and highly significant (p < 0.01) differences were found for the monitored parameters, mainly concerning the color of the honey. The presence of caramel dye also slightly affected the conductivity of the honey. It must be noted that the assessment of honey color and electrical conductivity is not sufficient to confirm the adulteration of honey with the addition of ammonia-sulphite caramel. It is advisable to use other confirmation methods, e.g. liquid chromatography with mass detection.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
40301 - Veterinary science
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Hygiena a technologie potravin LIII. Lenfeldovy a Höklovy dny: Sborník přednášek a posterů
ISBN
978-80-7305-970-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
8
Strana od-do
101-108
Název nakladatele
Veterinární univerzita Brno
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
16. 10. 2024
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—