Studium resveratrolu a flavonoidů v červeném víně z pohledu možného hypolipidemického účinku v experimentu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16370%2F00%3A00000683" target="_blank" >RIV/62157124:16370/00:00000683 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Studium resveratrolu a flavonoidů v červeném víně z pohledu možného hypolipidemického účinku v experimentu
Popis výsledku v původním jazyce
Resveratrol (trans-3, 5, 4´-trihydroxystilben) je polyfenol (phytoalexin), který se přirozeně vyskytuje ve víně a různých léčivých rostlinách. Je to látka s prokázaným antioxidačním a estrogenním účinkem a se schopností inhibovat růst některých nádorů. Řada studií uvádí možné antiagregační, neuroprotektivní a antialergické působení. V naší pilotní studii byly sledovány účinky resveratrolu a flavonoidů (anthocyaniny, katechiny) na hladiny sérových lipidů, především celkového cholesterolu, a jaterních enzymů u laboratorního potkana. V pokuse byla použita jednak zvířata zdravá (krmena standardní dietou), dále hypercholesterolemičtí jedinci (krmeni speciální cukernou dietou) a zvířata léčená. Sledovanými parametry byly hladiny celkového cholesterolu, HDL-cholesterolu, aspartát aminotransferázy (AST) a alanin aminotransferázy (ALT). Závěry studie ukazují, že resveratrol a flavonoidy (anthocyaniny, katechiny) přítomné v červeném víně významně snižují hladinu celkového cholesterolu u hypercho
Název v anglickém jazyce
Experimental study of resveratrol and flavonoids in red wine with regard to their possible hypolipemic effects]
Popis výsledku anglicky
Resveratrol (trans-3,5,4'-trihydroxystilben) is a polyphenol (phytoalexin) naturally found in wine and different therapeutic plants. It is a substance with an antioxidant and estrogenic effect and the ability to inhibit the growth of some tumours. Some studies mention its possible antiaggregation, neuroprotective and antiallergic effect. In the submitted pilot study the authors investigated the effect of resveratrol and flavonoids (anthocyanins, catechins) on serum lipid levels, in particular total cholesterol and liver enzymes in the laboratory rat. In the experiments healthy animals were used (fed a standard diet) as well as hypercholesterolemic animals (fed a special sugar diet) and treated animals. The investigated parameters were total cholesterol, HDL-cholesterol, aminotransferase aspartate (AST) and alanine aminotransferase (ALT). The conclusions of the investigation indicate that resveratrol and flavonoids (anthocyanins, catechins) found in red wine significantly reduce the tot
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FR - Farmakologie a lékárnická chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2000
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Vnitřní lékařství
ISSN
0042-773X
e-ISSN
—
Svazek periodika
46
Číslo periodika v rámci svazku
12
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
856-860
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—