Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Studium resveratrolu a flavonoidů v červeném víně z pohledu možného hypolipidemického účinku v experimentu

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62157124%3A16370%2F00%3A00000683" target="_blank" >RIV/62157124:16370/00:00000683 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Studium resveratrolu a flavonoidů v červeném víně z pohledu možného hypolipidemického účinku v experimentu

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Resveratrol (trans-3, 5, 4´-trihydroxystilben) je polyfenol (phytoalexin), který se přirozeně vyskytuje ve víně a různých léčivých rostlinách. Je to látka s prokázaným antioxidačním a estrogenním účinkem a se schopností inhibovat růst některých nádorů. Řada studií uvádí možné antiagregační, neuroprotektivní a antialergické působení. V naší pilotní studii byly sledovány účinky resveratrolu a flavonoidů (anthocyaniny, katechiny) na hladiny sérových lipidů, především celkového cholesterolu, a jaterních enzymů u laboratorního potkana. V pokuse byla použita jednak zvířata zdravá (krmena standardní dietou), dále hypercholesterolemičtí jedinci (krmeni speciální cukernou dietou) a zvířata léčená. Sledovanými parametry byly hladiny celkového cholesterolu, HDL-cholesterolu, aspartát aminotransferázy (AST) a alanin aminotransferázy (ALT). Závěry studie ukazují, že resveratrol a flavonoidy (anthocyaniny, katechiny) přítomné v červeném víně významně snižují hladinu celkového cholesterolu u hypercho

  • Název v anglickém jazyce

    Experimental study of resveratrol and flavonoids in red wine with regard to their possible hypolipemic effects]

  • Popis výsledku anglicky

    Resveratrol (trans-3,5,4'-trihydroxystilben) is a polyphenol (phytoalexin) naturally found in wine and different therapeutic plants. It is a substance with an antioxidant and estrogenic effect and the ability to inhibit the growth of some tumours. Some studies mention its possible antiaggregation, neuroprotective and antiallergic effect. In the submitted pilot study the authors investigated the effect of resveratrol and flavonoids (anthocyanins, catechins) on serum lipid levels, in particular total cholesterol and liver enzymes in the laboratory rat. In the experiments healthy animals were used (fed a standard diet) as well as hypercholesterolemic animals (fed a special sugar diet) and treated animals. The investigated parameters were total cholesterol, HDL-cholesterol, aminotransferase aspartate (AST) and alanine aminotransferase (ALT). The conclusions of the investigation indicate that resveratrol and flavonoids (anthocyanins, catechins) found in red wine significantly reduce the tot

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FR - Farmakologie a lékárnická chemie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2000

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Vnitřní lékařství

  • ISSN

    0042-773X

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    46

  • Číslo periodika v rámci svazku

    12

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    856-860

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus