Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Cultivation of Saccharomyces cerevisiae with Feedback Regulation of Glucose Concentration Controlled by Optical Fiber Glucose Sensor.

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985858%3A_____%2F21%3A00538196" target="_blank" >RIV/67985858:_____/21:00538196 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.mdpi.com/1424-8220/21/2/565" target="_blank" >https://www.mdpi.com/1424-8220/21/2/565</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.3390/s21020565" target="_blank" >10.3390/s21020565</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Cultivation of Saccharomyces cerevisiae with Feedback Regulation of Glucose Concentration Controlled by Optical Fiber Glucose Sensor.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Glucose belongs among the most important substances in both physiology and industry.nCurrent food and biotechnology praxis emphasizes its on-line continuous monitoring and regulation. These provoke increasing demand for systems, which enable fast detection and regulation of deviations from desired glucose concentration. We demonstrated control of glucose concentration by feedback regulation equipped with in situ optical fiber glucose sensor. The sensitive layer of the sensor comprises oxygen-dependent ruthenium complex and preimmobilized glucose oxidase both entrapped in organic–inorganic polymer ORMOCER®. The sensor was placed in the laboratory bioreactor (volume 5 L) to demonstrate both regulations: the control of low levels of glucose concentrations (0.4 and 0.1 mM) and maintenance of the glucose concentration (between 2 and 3.5 mM) during stationary phase of cultivation of Saccharomyces cerevisiae. Response times did notnexceed 6 min (average 4 min) with average deviation of 4%. Due to these regulation characteristics together with durable and long-lasting ( 2 month) sensitive layer, this feedback regulation system might find applications in various biotechnological processes such as production of low glucose content beverages.n

  • Název v anglickém jazyce

    Cultivation of Saccharomyces cerevisiae with Feedback Regulation of Glucose Concentration Controlled by Optical Fiber Glucose Sensor.

  • Popis výsledku anglicky

    Glucose belongs among the most important substances in both physiology and industry.nCurrent food and biotechnology praxis emphasizes its on-line continuous monitoring and regulation. These provoke increasing demand for systems, which enable fast detection and regulation of deviations from desired glucose concentration. We demonstrated control of glucose concentration by feedback regulation equipped with in situ optical fiber glucose sensor. The sensitive layer of the sensor comprises oxygen-dependent ruthenium complex and preimmobilized glucose oxidase both entrapped in organic–inorganic polymer ORMOCER®. The sensor was placed in the laboratory bioreactor (volume 5 L) to demonstrate both regulations: the control of low levels of glucose concentrations (0.4 and 0.1 mM) and maintenance of the glucose concentration (between 2 and 3.5 mM) during stationary phase of cultivation of Saccharomyces cerevisiae. Response times did notnexceed 6 min (average 4 min) with average deviation of 4%. Due to these regulation characteristics together with durable and long-lasting ( 2 month) sensitive layer, this feedback regulation system might find applications in various biotechnological processes such as production of low glucose content beverages.n

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>imp</sub> - Článek v periodiku v databázi Web of Science

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Sensors

  • ISSN

    1424-8220

  • e-ISSN

    1424-8220

  • Svazek periodika

    21

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    CH - Švýcarská konfederace

  • Počet stran výsledku

    15

  • Strana od-do

    565

  • Kód UT WoS článku

    000611699100001

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85099352495