Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Socialist Luxury on a Fork. Haute Cuisine in Czechoslovakia, 1948–1969

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F67985921%3A_____%2F21%3A00564223" target="_blank" >RIV/67985921:_____/21:00564223 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://doi.org/10.51134/sod.2021.049" target="_blank" >https://doi.org/10.51134/sod.2021.049</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.51134/sod.2021.049" target="_blank" >10.51134/sod.2021.049</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Socialist Luxury on a Fork. Haute Cuisine in Czechoslovakia, 1948–1969

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The study deals with top gastronomy in Czechoslovakia from 1948 to the end of the 1960s. Consequences of the changes in 1948 making haute cuisine practically absent from the Czech culture for a long time. It lost virtually all potential clients, and restaurants preferred simple preparations that featured basic - but at that time, often scarce - ingredients. A greater concern for the living standards of the population was a key factor to the turnover that began after 1953. A symbolic breakthrough was the carefully prepared participation of Czechoslovak gastronomy at the Brussels World's Fair in 1958. Essential to the Brussels success was a variant of the so-called fusion cuisine, i.e. the merging of modern international trends with the Czech bourgeois cuisine of the 19th century. With the onset of normalization, the target clientele of Czechoslovak haute cuisine changed and efforts to bring it closer to the most modern Western trends were attenuated significantly.

  • Název v anglickém jazyce

    Socialist Luxury on a Fork. Haute Cuisine in Czechoslovakia, 1948–1969

  • Popis výsledku anglicky

    The study deals with top gastronomy in Czechoslovakia from 1948 to the end of the 1960s. Consequences of the changes in 1948 making haute cuisine practically absent from the Czech culture for a long time. It lost virtually all potential clients, and restaurants preferred simple preparations that featured basic - but at that time, often scarce - ingredients. A greater concern for the living standards of the population was a key factor to the turnover that began after 1953. A symbolic breakthrough was the carefully prepared participation of Czechoslovak gastronomy at the Brussels World's Fair in 1958. Essential to the Brussels success was a variant of the so-called fusion cuisine, i.e. the merging of modern international trends with the Czech bourgeois cuisine of the 19th century. With the onset of normalization, the target clientele of Czechoslovak haute cuisine changed and efforts to bring it closer to the most modern Western trends were attenuated significantly.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>SC</sub> - Článek v periodiku v databázi SCOPUS

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA20-17501S" target="_blank" >GA20-17501S: Dějiny výživy a stravování v českých zemích 1945–1970</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2021

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Soudobé dějiny

  • ISSN

    1210-7050

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    28

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    31

  • Strana od-do

    "619"-"647- 815-816"

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus

    2-s2.0-85126120817