Semiempirický model kinetiky foulingu při vsádkovém a kontinuálním ohmickém ohřevu mléka
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F07%3A02144180" target="_blank" >RIV/68407700:21220/07:02144180 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Semiempirical Fouling Kinetics Model in Batch and Continuous Direct Ohmic Heating of Milk
Popis výsledku v původním jazyce
Simple semiempirical generalized correlation quantifying the effect of concentration and temperature onto electrical conductivity was proposed and tested on published data of milk, coffee and aqueous H2TiF6 solution. The semiempirical fouling kinetics model was proposed and verified in direct batch ohmic heating of milk. The model is based on the analogy to mechanisms and chemical kinetics of serial reactions. The effect of flowrate onto the fouling formation in continuous direct ohmic heating of milk was investigated. The proposed empirical fouling kinetics model is based on the assumption that the growth rate of the fouling layer thickness depends on time exponentially. It was found that fouling layer growth intensity was not decreased by the higherwall shear stress induced by the higher flowrate. However increasing wall shear stress enlarged the maximal time tnf in which the fouling layer growth is negligible.
Název v anglickém jazyce
Semiempirical Fouling Kinetics Model in Batch and Continuous Direct Ohmic Heating of Milk
Popis výsledku anglicky
Simple semiempirical generalized correlation quantifying the effect of concentration and temperature onto electrical conductivity was proposed and tested on published data of milk, coffee and aqueous H2TiF6 solution. The semiempirical fouling kinetics model was proposed and verified in direct batch ohmic heating of milk. The model is based on the analogy to mechanisms and chemical kinetics of serial reactions. The effect of flowrate onto the fouling formation in continuous direct ohmic heating of milk was investigated. The proposed empirical fouling kinetics model is based on the assumption that the growth rate of the fouling layer thickness depends on time exponentially. It was found that fouling layer growth intensity was not decreased by the higherwall shear stress induced by the higher flowrate. However increasing wall shear stress enlarged the maximal time tnf in which the fouling layer growth is negligible.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
International Journal of Food Engineering
ISSN
1556-3758
e-ISSN
—
Svazek periodika
3
Číslo periodika v rámci svazku
1
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
25
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—