Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Properties of Starch Based Foams Made by Thermal Pressure Forming

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F68407700%3A21220%2F08%3A00156863" target="_blank" >RIV/68407700:21220/08:00156863 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Properties of Starch Based Foams Made by Thermal Pressure Forming

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Packaging materials based on expanded polystyrene can be substituted by a biodegradable foam, manufactured by direct or indirect electrical heating of a potato starch suspension in a closed mold. This paper deals with an experimental evaluation of selected properties of potato starch and starch foam related to this technology: density, specific heat capacity and specific electrical conductivity of a water suspension of potato starch within the temperature range up to 100°C, and mass fraction from 5 to 65 %. The electric conductivity and heat capacity changes were observed during direct ohmic heating of a starch suspension between electrodes in a closed cell (feeding voltage 100 V, frequency 50 Hz). Specific electric conductivity increases with temperature, with the exception of the gelatinization region at 60 to 70°C, and decreases with increasing concentration of starch (the temperature and concentration dependencies were approximated using the Lorentz equation).

  • Název v anglickém jazyce

    Properties of Starch Based Foams Made by Thermal Pressure Forming

  • Popis výsledku anglicky

    Packaging materials based on expanded polystyrene can be substituted by a biodegradable foam, manufactured by direct or indirect electrical heating of a potato starch suspension in a closed mold. This paper deals with an experimental evaluation of selected properties of potato starch and starch foam related to this technology: density, specific heat capacity and specific electrical conductivity of a water suspension of potato starch within the temperature range up to 100°C, and mass fraction from 5 to 65 %. The electric conductivity and heat capacity changes were observed during direct ohmic heating of a starch suspension between electrodes in a closed cell (feeding voltage 100 V, frequency 50 Hz). Specific electric conductivity increases with temperature, with the exception of the gelatinization region at 60 to 70°C, and decreases with increasing concentration of starch (the temperature and concentration dependencies were approximated using the Lorentz equation).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GA101%2F06%2F0535" target="_blank" >GA101/06/0535: Tepelné zpracování biodegradovatelných látek</a><br>

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2008

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Acta Polytechnica

  • ISSN

    1210-2709

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    48

  • Číslo periodika v rámci svazku

    6

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    10

  • Strana od-do

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus