Zpracování tuhých proteinických odpadů koželužského průmyslu
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F06%3A63504585" target="_blank" >RIV/70883521:28110/06:63504585 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Zpracování tuhých proteinických odpadů koželužského průmyslu
Popis výsledku v původním jazyce
Enzymová hydrolýza je v současnosti nejperspektivnějším postupem zpracování tuhých proteinových odpadů. Hlavní výhodou hydrolýzy katalyzované proteolytickými enzymy jsou mírné reakční podmínky dané maximální teplotou 80 oC, alkalitou směsi při pH = 8#9,a v neposlední řadě to, že proces probíhá při atmosférickém tlaku. Další velmi důležitou předností je možnost řídit proces úpravou podmínek hydrolýzy a ovlivňovat tak vlastnosti hydrolyzátu a to jednak složením reakční směsi a jednak přesným dávkováním enzymu v daných časových intervalech. Tento postup umožňuje pružně reagovat na požadavky trhu tím, že je možno vyrobit produkty požadovaných kvalit a vlastností. Hydrolyzát kolagenu připravený podle našeho postupu může být s úspěchem využit jako hnojivo.Lukrativní aplikace hydrolysátů spočívají především v obalové technice pro nepotravinářské použití využívající výhody biodegradability těchto obalů.
Název v anglickém jazyce
Treatment of solid protein waste of tannery industry
Popis výsledku anglicky
Tannery processes raw hides and converts them into leathers. During the physico-chemical processes both liquid and solid waste arises. The typical solid waste # chrome shavings # represent a disposal problem. As it contains protein and chromium, severalprocedures, during which dechromation occur, have been developed. Enzymatic hydrolysis takes an advantage of a mild reaction conditions. The presented work describes technology of enzyme treatment of leather shavings which is done in two steps. In the first step, shavings are pre-treated in alkaline solution of KOH and MgO and then, after adjusting the pH to 9.0, enzymatic digestion in the second step by employment of an enzyme follows. The process runs under mild conditions. We monitored percent of protein hydrolyzed expressed as nitrogen yield in hydrolysate as a function of added enzyme. We found out that 0.4 % dosage of enzyme (based on initial weight of leather shavings) results in 80 % of hydrolyzed protein.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2006
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník mezinárodní konference VÝŽIVA ZVÍŘAT 2006-PROTEINY
ISBN
80-7157-954-8
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
210-213
Název nakladatele
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—