Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Produkce biogenních aminů u vybraných bakterií izolovaných z povrchu drůbeže

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F07%3A63505458" target="_blank" >RIV/70883521:28110/07:63505458 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Produkce biogenních aminů u vybraných bakterií izolovaných z povrchu drůbeže

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Biogenní aminy se nachází v potravinách jako produkty dekarboxylačních procesů mikroorganizmů, které se zde mohou vyskytovat přirozeně, jsou přidávány z technologických důvodů anebo jsou kontaminanty. Čeleď Enterobacteriaceae zahrnuje řadu mikroorganizmůs dekarboxylační aktivitou (DA). Sledované mikroorganizmy (3 kmeny Proteus vulgaris, 3 kmeny Escherichia coli, 2 kmeny Pantotea sp., 2 kmeny Klebsiella oxytoca, 2 kmeny Serratia marcescens, Serratia liquefaciens, Leclercia adecarboxylata, Yersinia enterocolitica) byly izolovány z povrchu kuřat. BA byly stanovovány v masopeptonovém bujónu po 48hodinové kultivaci mikroorganizmů při teplotě 30 °C nebo 37 °C v závislosti na druhu mikroorganizmu. Jako pozitivní kontrola byla použita Serratia marcescens CCM303. Obsah BA byl stanoven i v bujónu prostém inokulace mikroorganizmy. Po extrakci kyselinou trichloroctovou (5 % w/v) byly BA stanoveny iontově-výměnnou kapalinovou chromatografií po postkolonové deprivatizaci ninhydrinovým činidlem. Pos

  • Název v anglickém jazyce

    Biogenic Amines Production by Selected Bacteria Isolated from Chicken Surface

  • Popis výsledku anglicky

    Biogenic amines occur in food as products of microbial decarboxylation processes. These products can occur naturally in food, they are added for technological purpose to food or they are contaminants in food. The family Enterobacteriaceae incorporates lot sof microorganisms with decarboxylation aktivity (DA). Monitored microorganisms (3 strains of Proteus vulgaris, 3 strains of Escherichia coli, 2 strains of Pantotea sp., 2 strains of Klebsiella oxytoca, 2 strains of Serratia marcescens, Serratia liquefaciens, Leclercia adecarboxylata, Yersinia enterocolitica) were isolated from chicken surface. BA were determined after 48 hours of cultivation in nutrient broth at 30 °C or 37 °C depending on microbial species. Strain Serratia marcescens CCM303 was usedas positive control. Content of BA was also established in broth without inoculation. BA were accomplished by ionic exchange chromatography with ninhydrin detection after extraction with trichloracetic acid (5 % w/v). Examination of DA w

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Bulletin Československé společnosti mikrobiologické

  • ISBN

  • ISSN

    0009-0646

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    1

  • Strana od-do

    200

  • Název nakladatele

    Československá společnost mikrobiologická

  • Místo vydání

    Praha

  • Místo konání akce

  • Datum konání akce

  • Typ akce podle státní příslušnosti

  • Kód UT WoS článku