Produkce biogenních aminů u vybraných bakterií izolovaných z povrchu drůbeže
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F07%3A63505458" target="_blank" >RIV/70883521:28110/07:63505458 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Produkce biogenních aminů u vybraných bakterií izolovaných z povrchu drůbeže
Popis výsledku v původním jazyce
Biogenní aminy se nachází v potravinách jako produkty dekarboxylačních procesů mikroorganizmů, které se zde mohou vyskytovat přirozeně, jsou přidávány z technologických důvodů anebo jsou kontaminanty. Čeleď Enterobacteriaceae zahrnuje řadu mikroorganizmůs dekarboxylační aktivitou (DA). Sledované mikroorganizmy (3 kmeny Proteus vulgaris, 3 kmeny Escherichia coli, 2 kmeny Pantotea sp., 2 kmeny Klebsiella oxytoca, 2 kmeny Serratia marcescens, Serratia liquefaciens, Leclercia adecarboxylata, Yersinia enterocolitica) byly izolovány z povrchu kuřat. BA byly stanovovány v masopeptonovém bujónu po 48hodinové kultivaci mikroorganizmů při teplotě 30 °C nebo 37 °C v závislosti na druhu mikroorganizmu. Jako pozitivní kontrola byla použita Serratia marcescens CCM303. Obsah BA byl stanoven i v bujónu prostém inokulace mikroorganizmy. Po extrakci kyselinou trichloroctovou (5 % w/v) byly BA stanoveny iontově-výměnnou kapalinovou chromatografií po postkolonové deprivatizaci ninhydrinovým činidlem. Pos
Název v anglickém jazyce
Biogenic Amines Production by Selected Bacteria Isolated from Chicken Surface
Popis výsledku anglicky
Biogenic amines occur in food as products of microbial decarboxylation processes. These products can occur naturally in food, they are added for technological purpose to food or they are contaminants in food. The family Enterobacteriaceae incorporates lot sof microorganisms with decarboxylation aktivity (DA). Monitored microorganisms (3 strains of Proteus vulgaris, 3 strains of Escherichia coli, 2 strains of Pantotea sp., 2 strains of Klebsiella oxytoca, 2 strains of Serratia marcescens, Serratia liquefaciens, Leclercia adecarboxylata, Yersinia enterocolitica) were isolated from chicken surface. BA were determined after 48 hours of cultivation in nutrient broth at 30 °C or 37 °C depending on microbial species. Strain Serratia marcescens CCM303 was usedas positive control. Content of BA was also established in broth without inoculation. BA were accomplished by ionic exchange chromatography with ninhydrin detection after extraction with trichloracetic acid (5 % w/v). Examination of DA w
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bulletin Československé společnosti mikrobiologické
ISBN
—
ISSN
0009-0646
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
1
Strana od-do
200
Název nakladatele
Československá společnost mikrobiologická
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
—
Datum konání akce
—
Typ akce podle státní příslušnosti
—
Kód UT WoS článku
—