Monitoring oxidative changes of butter treated with edible polymeric coating
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F09%3A63508045" target="_blank" >RIV/70883521:28110/09:63508045 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Monitoring oxidative changes of butter treated with edible polymeric coating
Popis výsledku v původním jazyce
Protective coatings on butter were made by coating of 40 % (w/w) starch-protein hydrolysate solution. Three coating solutions were prepared. Each of them contained 30 % (w/w, based on dry matter of hydrolysate) of plasticizer (glycerin) and 3 % (w/w, based on dry matter of hydrolysate) of emulsifier (lecithin). The second and third ones contained extra 2 % (w/w, based on dry matter of hydrolysate) of antioxidant (ascorbic acid). The third solution contained extra 2 % (w/w, based on dry matter of hydrolysate) of cross-linking agent (dialdehyde starch). Butters were stored at 7?1.5 oC at relative humidity of 36?3 %. Experiments confirmed that by applying of edible coating it is possible to decelerate oxidation of butter similarly to butter stored in original wrapping. Butters coated with solution with added dialdehyde starch showed almost the same peroxide value as butters stored in original wrapping.
Název v anglickém jazyce
Monitoring oxidative changes of butter treated with edible polymeric coating
Popis výsledku anglicky
Protective coatings on butter were made by coating of 40 % (w/w) starch-protein hydrolysate solution. Three coating solutions were prepared. Each of them contained 30 % (w/w, based on dry matter of hydrolysate) of plasticizer (glycerin) and 3 % (w/w, based on dry matter of hydrolysate) of emulsifier (lecithin). The second and third ones contained extra 2 % (w/w, based on dry matter of hydrolysate) of antioxidant (ascorbic acid). The third solution contained extra 2 % (w/w, based on dry matter of hydrolysate) of cross-linking agent (dialdehyde starch). Butters were stored at 7?1.5 oC at relative humidity of 36?3 %. Experiments confirmed that by applying of edible coating it is possible to decelerate oxidation of butter similarly to butter stored in original wrapping. Butters coated with solution with added dialdehyde starch showed almost the same peroxide value as butters stored in original wrapping.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
CD - Makromolekulární chemie
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Aprochem 2009 2. díl 18. chemicko-technologická konference
ISBN
978-80-02-02106-3
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
—
Název nakladatele
PetroChemEng
Místo vydání
Praha
Místo konání akce
Milovy
Datum konání akce
20. 4. 2009
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—