HPLC determination of vitamins B3, B5, and B6 in beef liver
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F09%3A63508764" target="_blank" >RIV/70883521:28110/09:63508764 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
HPLC determination of vitamins B3, B5, and B6 in beef liver
Popis výsledku v původním jazyce
Nicotinamide, D-pantothenic acid and pyridoxine are a water soluble light-sensitive vitamins, that were determined in beef liver by HPLC with UV detection. The separation was carried out on a Supelcosil LC 8 column (4,6 x 150 mm, 5?m), using a mobile phase made up to 90% (0.1 mol.dm-3 KH2PO4, pH 7.0) and 10% HPLC grade methanol. The identification was based on the retention time; the quantification was based on the peak area match against those of standard. The extraction process used in our study was based on a combination of acid (0.1 mol.dm-3 HCI) and enzymatic (2% Clara-diastase suspension) hydrolysis. The nicotinamide and D-pantothenic acid content were 2.98 mg.100g-1, 2.8 mg.100g-1 and the pyridoxine content was 3.9 mg.100g-1 in sample. The proposed HPLC method was successfully applied for the determination of B3, B5 and B6 in beef liver.
Název v anglickém jazyce
HPLC determination of vitamins B3, B5, and B6 in beef liver
Popis výsledku anglicky
Nicotinamide, D-pantothenic acid and pyridoxine are a water soluble light-sensitive vitamins, that were determined in beef liver by HPLC with UV detection. The separation was carried out on a Supelcosil LC 8 column (4,6 x 150 mm, 5?m), using a mobile phase made up to 90% (0.1 mol.dm-3 KH2PO4, pH 7.0) and 10% HPLC grade methanol. The identification was based on the retention time; the quantification was based on the peak area match against those of standard. The extraction process used in our study was based on a combination of acid (0.1 mol.dm-3 HCI) and enzymatic (2% Clara-diastase suspension) hydrolysis. The nicotinamide and D-pantothenic acid content were 2.98 mg.100g-1, 2.8 mg.100g-1 and the pyridoxine content was 3.9 mg.100g-1 in sample. The proposed HPLC method was successfully applied for the determination of B3, B5 and B6 in beef liver.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2009
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Acta Fytotechnica et Zootechnica
ISSN
1335-258X
e-ISSN
—
Svazek periodika
12
Číslo periodika v rámci svazku
SI
Stát vydavatele periodika
SK - Slovenská republika
Počet stran výsledku
7
Strana od-do
—
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—