Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stravitelnost dusíkatých látek in vitro a její změny během skladování a kulinářské přípravy brambor

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F10%3A63510059" target="_blank" >RIV/70883521:28110/10:63510059 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stravitelnost dusíkatých látek in vitro a její změny během skladování a kulinářské přípravy brambor

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Práce se zabývá vlivem technologického zpracování bramborových hlíz na obsah škrobu a fosforu, N-látek, celkových polyfenolů (spektrofotomerická metoda) a antioxidační aktivitu (spektrofotomerická metoda s použitím DPPH). Hlízy šesti odrůd brambor byly ošetřeny disiřičitanem draselným, vakuově baleny, anebo uchovávány pod vodou. Nejnižší hodnoty v obsahu škrobu a fosforu byly nalezeny u brambor uchovávaných ve vodě. Obsah N-látek byl nalezen v rozmezí 4,8?10,5 % ve 100% sušině. Nejnižší ztráty byly pozorovány u hlíz ošetřených disiřičitanem. Technologický způsob zpracování brambor i odrůda měly statistický vliv na obsah celkových polyfenolů i antioxidační aktivitu.

  • Název v anglickém jazyce

    The evaluation of effects of vacuum-packing and potassium bisulphite treatment in nutritive value of potato tubers

  • Popis výsledku anglicky

    The paper deals with the influence of technological processing of potato tubers on starch content and phosphorus, crude protein, total polyphenols and antioxidant activity. Potato tubers of six varieties treated with potassium bisulphite, vacuum-packagedor stored under water. The lowest value of starch and phosphorus were found in potatoes stored in water. The content of crude protein were found in the range 4.8 to 10.5% in 100% dry matter. The lowest losses were observed in tubers which were chemici treatmented. The technological method and variety had a statistical influence on the content of total polyphenols and antioxidant activity.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2010

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Nové trendy v gastronomii, workshop 2010

  • ISBN

    978-80-7318-944-0

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

  • Název nakladatele

    UTB

  • Místo vydání

    Zlín

  • Místo konání akce

    Kroměříž

  • Datum konání akce

    1. 1. 2010

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku