Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Seaweed proteins and amino acids as nutraceuticals

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F11%3A43865722" target="_blank" >RIV/70883521:28110/11:43865722 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/B978-0-12-387669-0.00024-7" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.1016/B978-0-12-387669-0.00024-7</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/B978-0-12-387669-0.00024-7" target="_blank" >10.1016/B978-0-12-387669-0.00024-7</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Seaweed proteins and amino acids as nutraceuticals

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Seaweeds demonstrate original and interesting nutritional characteristics. Protein concentration ranges from 5% to 47% of dry basic. Its value depends particularly on species and the environmental conditions. Seaweed protein is a source of all amino acids, especially glycine, alanine, arginine, proline, glutamic, and aspartic acids. In algae, essential amino acids (EAAs) represent almost a half of total amino acids and their protein profile is close to the profile of egg protein. In case of non-EAAs, all three groups (green, brown, and red seaweeds) contain the similar amount. Red seaweed seems to be a good source of protein because its value reaches 47%. The issue of protein malnutrition supports the trend to find a new and cheap alternative source ofprotein. Algae could play an important role in the above-mentioned challenge because of relatively high content of nitrogen compounds. Algae may be used in the industry as a source of ingredients with high nutritional quality.

  • Název v anglickém jazyce

    Seaweed proteins and amino acids as nutraceuticals

  • Popis výsledku anglicky

    Seaweeds demonstrate original and interesting nutritional characteristics. Protein concentration ranges from 5% to 47% of dry basic. Its value depends particularly on species and the environmental conditions. Seaweed protein is a source of all amino acids, especially glycine, alanine, arginine, proline, glutamic, and aspartic acids. In algae, essential amino acids (EAAs) represent almost a half of total amino acids and their protein profile is close to the profile of egg protein. In case of non-EAAs, all three groups (green, brown, and red seaweeds) contain the similar amount. Red seaweed seems to be a good source of protein because its value reaches 47%. The issue of protein malnutrition supports the trend to find a new and cheap alternative source ofprotein. Algae could play an important role in the above-mentioned challenge because of relatively high content of nitrogen compounds. Algae may be used in the industry as a source of ingredients with high nutritional quality.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Advances in Food and Nutrition Research

  • ISSN

    1043-4526

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    64

  • Číslo periodika v rámci svazku

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    16

  • Strana od-do

    297-312

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus