Bezpečnost enkapsulovaných forem potravin
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F11%3A43867064" target="_blank" >RIV/70883521:28110/11:43867064 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/70883521:28610/11:43867064
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Bezpečnost enkapsulovaných forem potravin
Popis výsledku v původním jazyce
Biologicky aktivní látky sehrávají v současném světě stále větší úlohu. Zároveň se projevují snahy o co největší využití přírodních makromolekul tj. biopolymerů. Jedním z nich je želatina. Práce je zaměřena do oblasti výroby a možností použití tvrdých želatinových tobolek, měkkých želatinových kapslí pr enkapsulaci biologicky aktivních látek. Chápe gelovou soustavu na bázi želatiny jako tradiční materiál s novými perspektivami, jejichž budoucí směry se snaží alespoň rámcově naznačit. Po provedení souboru experimentů se podařilo navrhnout podmínky enkapsulace optimalizované do té míry, že umožňují zpracování želatiny s využitím širšího rozsahu jejích vlastností.
Název v anglickém jazyce
Safety of encapsulated food forms
Popis výsledku anglicky
Biologically active substances play a more and more significant role in today?s world. At the same time, trends for maximum use of natural macromolecules, i.e. biopolymers, among them gelatine, have emerged. The topic presented in this thesis refers precisely to this increasing use of gelatine. The thesis includes practical uses of this biopolymer for encapsulation of biologically active substances. The thesis is aimed at the sphere of production and use of hard and soft gelatine capsules. A gelatin-based gel system is considered to be a conventional material offering new prospects, the future directions of which I have attempted to indicate at least in general. After a series of experiments have been carried out, I succeeded in proposing conditions for the encapsulation optimized to an extent that enables processing of gelatine using a wider range of its properties.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/ED2.1.00%2F03.0111" target="_blank" >ED2.1.00/03.0111: Centrum polymerních systémů</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2011
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bezpečnosť a kontrola potravín (Zborník prác z medzinárodnej vedeckej konferencie)
ISBN
978-80-552-0559-5
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
117-121
Název nakladatele
Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre
Místo vydání
Nitra
Místo konání akce
Nitra
Datum konání akce
30. 3. 2011
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—