Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Bezpečnost enkapsulovaných forem potravin

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F11%3A43867064" target="_blank" >RIV/70883521:28110/11:43867064 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28610/11:43867064

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Bezpečnost enkapsulovaných forem potravin

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Biologicky aktivní látky sehrávají v současném světě stále větší úlohu. Zároveň se projevují snahy o co největší využití přírodních makromolekul tj. biopolymerů. Jedním z nich je želatina. Práce je zaměřena do oblasti výroby a možností použití tvrdých želatinových tobolek, měkkých želatinových kapslí pr enkapsulaci biologicky aktivních látek. Chápe gelovou soustavu na bázi želatiny jako tradiční materiál s novými perspektivami, jejichž budoucí směry se snaží alespoň rámcově naznačit. Po provedení souboru experimentů se podařilo navrhnout podmínky enkapsulace optimalizované do té míry, že umožňují zpracování želatiny s využitím širšího rozsahu jejích vlastností.

  • Název v anglickém jazyce

    Safety of encapsulated food forms

  • Popis výsledku anglicky

    Biologically active substances play a more and more significant role in today?s world. At the same time, trends for maximum use of natural macromolecules, i.e. biopolymers, among them gelatine, have emerged. The topic presented in this thesis refers precisely to this increasing use of gelatine. The thesis includes practical uses of this biopolymer for encapsulation of biologically active substances. The thesis is aimed at the sphere of production and use of hard and soft gelatine capsules. A gelatin-based gel system is considered to be a conventional material offering new prospects, the future directions of which I have attempted to indicate at least in general. After a series of experiments have been carried out, I succeeded in proposing conditions for the encapsulation optimized to an extent that enables processing of gelatine using a wider range of its properties.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/ED2.1.00%2F03.0111" target="_blank" >ED2.1.00/03.0111: Centrum polymerních systémů</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2011

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Bezpečnosť a kontrola potravín (Zborník prác z medzinárodnej vedeckej konferencie)

  • ISBN

    978-80-552-0559-5

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    117-121

  • Název nakladatele

    Slovenská poľnohospodárská univerzita v Nitre

  • Místo vydání

    Nitra

  • Místo konání akce

    Nitra

  • Datum konání akce

    30. 3. 2011

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku