Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Content of amino acids and minerals in selected sorts of legumes

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F13%3A43870023" target="_blank" >RIV/70883521:28110/13:43870023 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.5219/299" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.5219/299</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.5219/299" target="_blank" >10.5219/299</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Content of amino acids and minerals in selected sorts of legumes

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this study was to determine amino acid composition and mineral content in selected legume samples. All analyses were carried out at the laboratory temperature of 21?2 °C in triplicate. Amino acid composition was determined using the automaticamino acid analyzer AAA 400 with post-column derivatization. To assess the nutritional value of protein, index of essential amino acids (EAAI) was calculated. Minerals were determined using the atomic absorption spectrometer AA 30. All results were statistically evaluated. The highest content of Cys, Glu, Asp, Leu, Lys and Arg was determined in seeds of G. max; only the content of Cys and His was lower than 10 g kg-1. The greatest total content of essential amino acids (EAA) was discovered in soybeans,almost 128 g kg-1. The majority (Na, K, Mg, and Ca), trace (Fe, Zn, and Cr) and toxic elements (Pb, Cd) were determined. Legumes were rich in Mg and Ca-mainly G. max and Ph. vulgaris. The content of Mg in was 2.1 g 1000g-1 in soybeans and

  • Název v anglickém jazyce

    Content of amino acids and minerals in selected sorts of legumes

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this study was to determine amino acid composition and mineral content in selected legume samples. All analyses were carried out at the laboratory temperature of 21?2 °C in triplicate. Amino acid composition was determined using the automaticamino acid analyzer AAA 400 with post-column derivatization. To assess the nutritional value of protein, index of essential amino acids (EAAI) was calculated. Minerals were determined using the atomic absorption spectrometer AA 30. All results were statistically evaluated. The highest content of Cys, Glu, Asp, Leu, Lys and Arg was determined in seeds of G. max; only the content of Cys and His was lower than 10 g kg-1. The greatest total content of essential amino acids (EAA) was discovered in soybeans,almost 128 g kg-1. The majority (Na, K, Mg, and Ca), trace (Fe, Zn, and Cr) and toxic elements (Pb, Cd) were determined. Legumes were rich in Mg and Ca-mainly G. max and Ph. vulgaris. The content of Mg in was 2.1 g 1000g-1 in soybeans and

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    Z - Vyzkumny zamer (s odkazem do CEZ)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Potravinárstvo

  • ISSN

    1338-0230

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    7

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    SK - Slovenská republika

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    136-140

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus