Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Enzymatic and Mechanical Disruption Method of Algal Cellulotic Cell Walls as a Factor Influencing their In Vitro Digestibility

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F13%3A43870092" target="_blank" >RIV/70883521:28110/13:43870092 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Enzymatic and Mechanical Disruption Method of Algal Cellulotic Cell Walls as a Factor Influencing their In Vitro Digestibility

  • Popis výsledku v původním jazyce

    In this study it was evaluated the influence of mechanical and enzymatic disruption methods of algal cell walls on values of in vitro digestibility of green freshwater algae (Chlorella kessleri, Scenedesmus quadricauda, Chlorella sp.) and cyanobacteriumSpirulina platensis. In vitro digestibility of dried matter and organic matter were determined by enzymatic-gravimetric method after pepsin, pancreatin and combined hydrolysis. The lowest values of digestibility were assessed in green alga Sc. quadricauda, other samples of green algae distinctly higher digestible. Cyanobacterium Sp. platensis was more digestible in comparison with investigated green algae, due to absence of cellulose in cyanobacterial cell wall. Mechanical and enzymatic disruption methods of cell walls of green algae resulted in significant rise in values of their digestibility, thereby increase the affect of utilization of nutrients from their biomass.

  • Název v anglickém jazyce

    Enzymatic and Mechanical Disruption Method of Algal Cellulotic Cell Walls as a Factor Influencing their In Vitro Digestibility

  • Popis výsledku anglicky

    In this study it was evaluated the influence of mechanical and enzymatic disruption methods of algal cell walls on values of in vitro digestibility of green freshwater algae (Chlorella kessleri, Scenedesmus quadricauda, Chlorella sp.) and cyanobacteriumSpirulina platensis. In vitro digestibility of dried matter and organic matter were determined by enzymatic-gravimetric method after pepsin, pancreatin and combined hydrolysis. The lowest values of digestibility were assessed in green alga Sc. quadricauda, other samples of green algae distinctly higher digestible. Cyanobacterium Sp. platensis was more digestible in comparison with investigated green algae, due to absence of cellulose in cyanobacterial cell wall. Mechanical and enzymatic disruption methods of cell walls of green algae resulted in significant rise in values of their digestibility, thereby increase the affect of utilization of nutrients from their biomass.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2013

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Potravinárstvo

  • ISBN

  • ISSN

    1337-0960

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    4

  • Strana od-do

    214-217

  • Název nakladatele

    Združenie HACCP Consulting

  • Místo vydání

    Nitrianske Hrnčiarovce

  • Místo konání akce

    Smolenice

  • Datum konání akce

    21. 3. 2013

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku