Enzymatic and Mechanical Disruption Method of Algal Cellulotic Cell Walls as a Factor Influencing their In Vitro Digestibility
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F13%3A43870092" target="_blank" >RIV/70883521:28110/13:43870092 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Enzymatic and Mechanical Disruption Method of Algal Cellulotic Cell Walls as a Factor Influencing their In Vitro Digestibility
Popis výsledku v původním jazyce
In this study it was evaluated the influence of mechanical and enzymatic disruption methods of algal cell walls on values of in vitro digestibility of green freshwater algae (Chlorella kessleri, Scenedesmus quadricauda, Chlorella sp.) and cyanobacteriumSpirulina platensis. In vitro digestibility of dried matter and organic matter were determined by enzymatic-gravimetric method after pepsin, pancreatin and combined hydrolysis. The lowest values of digestibility were assessed in green alga Sc. quadricauda, other samples of green algae distinctly higher digestible. Cyanobacterium Sp. platensis was more digestible in comparison with investigated green algae, due to absence of cellulose in cyanobacterial cell wall. Mechanical and enzymatic disruption methods of cell walls of green algae resulted in significant rise in values of their digestibility, thereby increase the affect of utilization of nutrients from their biomass.
Název v anglickém jazyce
Enzymatic and Mechanical Disruption Method of Algal Cellulotic Cell Walls as a Factor Influencing their In Vitro Digestibility
Popis výsledku anglicky
In this study it was evaluated the influence of mechanical and enzymatic disruption methods of algal cell walls on values of in vitro digestibility of green freshwater algae (Chlorella kessleri, Scenedesmus quadricauda, Chlorella sp.) and cyanobacteriumSpirulina platensis. In vitro digestibility of dried matter and organic matter were determined by enzymatic-gravimetric method after pepsin, pancreatin and combined hydrolysis. The lowest values of digestibility were assessed in green alga Sc. quadricauda, other samples of green algae distinctly higher digestible. Cyanobacterium Sp. platensis was more digestible in comparison with investigated green algae, due to absence of cellulose in cyanobacterial cell wall. Mechanical and enzymatic disruption methods of cell walls of green algae resulted in significant rise in values of their digestibility, thereby increase the affect of utilization of nutrients from their biomass.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Potravinárstvo
ISBN
—
ISSN
1337-0960
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
4
Strana od-do
214-217
Název nakladatele
Združenie HACCP Consulting
Místo vydání
Nitrianske Hrnčiarovce
Místo konání akce
Smolenice
Datum konání akce
21. 3. 2013
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—