Nutriční charakteristika plodů muchovníku olšolistého (Amelanchier alnifolia Nutt.)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F13%3A43870688" target="_blank" >RIV/70883521:28110/13:43870688 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Nutriční charakteristika plodů muchovníku olšolistého (Amelanchier alnifolia Nutt.)
Popis výsledku v původním jazyce
Muchovník olšolistý (Amelanchier alnifolia Nutt.) pochází ze Severní Ameriky a v posledních letech začíná být známý i v Evropě jako nový druh jádrového ovoce. Cílem práce bylo stanovit nejvýznamnější výživové charakteristiky - obsah sušiny, refraktometrické sušiny, kyselin, pektinu, hrubé bílkoviny a minerálních prvků v plodech severoamerické odrůdy "Thiessen" a českého genotypu "Tišnovský". Výsledky prokázaly, že muchovník je i ve střední Evropě vhodnou plodinou a ovoce vykazuje srovnatelná množství sledovaných parametrů jako v severoamerických podmínkách. Tato množství jsou také na podobné úrovni jako u jiných u nás běžně pěstovaných jádrovin.
Název v anglickém jazyce
Nutritional characteristics of Saskatoon berry (Amelanchier alnifolia Nutt.)
Popis výsledku anglicky
Saskatoon bery (Amelanchier alnifolia Nutt.) originates in North America and during the last few years it has become known even in Europe as a new species of pomaceous fruit. The aim of the work was to determine the most important nutritional characteristics - the content of dry matter, the soluble solid content, titrable acidity, pectins, crude protein as well as mineral elements in the fruits of the "Thiessen" cultivar with origin in North America and the Czech genotype "Tišnovský". It was confirmed in the measurements Saskatoon berry is a suitable crop plant in Central Europe and the fruit shows comparable contents of the observed parameters as in North American conditions.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2013
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zahradnictví
ISSN
1213-7596
e-ISSN
—
Svazek periodika
7
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
3
Strana od-do
12-14
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—