Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

The evaluation of anthocyanin content of honeyberry (Lonicera kamtschatica) clones during freezing in relation to antioxidant activity and parameters of nutritional value

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F14%3A43871793" target="_blank" >RIV/70883521:28110/14:43871793 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43510/14:00231267

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.zemdirbyste-agriculture.lt/1012_str28/" target="_blank" >http://www.zemdirbyste-agriculture.lt/1012_str28/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.13080/z-a.2014.101.028" target="_blank" >10.13080/z-a.2014.101.028</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The evaluation of anthocyanin content of honeyberry (Lonicera kamtschatica) clones during freezing in relation to antioxidant activity and parameters of nutritional value

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the study was to determine changes in anthocyanin content of 17 selected Klčov's clones of honeyberry (Lonicera kamtschatica (Sevast.) Pojark) during freezing at -18°C for 6 months and find out the relationship between anthocyanins and dry matter, sugar, organic acids and ascorbic acid content in fresh fruits by cluster analysis. Clones of honeyberry can be divided into three clusters according to dry matter, sugar, organic acids and total anthocyanin content and total antioxidant capacity. The total anthocyanin level measured in fresh samples was 5.96-19.80 mg 100 g-1 of fresh mass (FM). The scavenging effect of acidified 80% ethanol extracts on DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl) radical ranged from 30.03% to 41.13%. Anthocyanins displayed a negative weak correlation with total antioxidant capacity (R = -0.585).

  • Název v anglickém jazyce

    The evaluation of anthocyanin content of honeyberry (Lonicera kamtschatica) clones during freezing in relation to antioxidant activity and parameters of nutritional value

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to determine changes in anthocyanin content of 17 selected Klčov's clones of honeyberry (Lonicera kamtschatica (Sevast.) Pojark) during freezing at -18°C for 6 months and find out the relationship between anthocyanins and dry matter, sugar, organic acids and ascorbic acid content in fresh fruits by cluster analysis. Clones of honeyberry can be divided into three clusters according to dry matter, sugar, organic acids and total anthocyanin content and total antioxidant capacity. The total anthocyanin level measured in fresh samples was 5.96-19.80 mg 100 g-1 of fresh mass (FM). The scavenging effect of acidified 80% ethanol extracts on DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl) radical ranged from 30.03% to 41.13%. Anthocyanins displayed a negative weak correlation with total antioxidant capacity (R = -0.585).

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EE2.3.30.0017" target="_blank" >EE2.3.30.0017: Postdoktorandi v oborech biologických věd na MENDELU</a><br>

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2014

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Zemdirbyste-Agriculture

  • ISSN

    1392-3196

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    101

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    LT - Litevská republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    215-220

  • Kód UT WoS článku

    000339474400014

  • EID výsledku v databázi Scopus