The evaluation of anthocyanin content of honeyberry (Lonicera kamtschatica) clones during freezing in relation to antioxidant activity and parameters of nutritional value
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F14%3A43871793" target="_blank" >RIV/70883521:28110/14:43871793 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43510/14:00231267
Výsledek na webu
<a href="http://www.zemdirbyste-agriculture.lt/1012_str28/" target="_blank" >http://www.zemdirbyste-agriculture.lt/1012_str28/</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.13080/z-a.2014.101.028" target="_blank" >10.13080/z-a.2014.101.028</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The evaluation of anthocyanin content of honeyberry (Lonicera kamtschatica) clones during freezing in relation to antioxidant activity and parameters of nutritional value
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of the study was to determine changes in anthocyanin content of 17 selected Klčov's clones of honeyberry (Lonicera kamtschatica (Sevast.) Pojark) during freezing at -18°C for 6 months and find out the relationship between anthocyanins and dry matter, sugar, organic acids and ascorbic acid content in fresh fruits by cluster analysis. Clones of honeyberry can be divided into three clusters according to dry matter, sugar, organic acids and total anthocyanin content and total antioxidant capacity. The total anthocyanin level measured in fresh samples was 5.96-19.80 mg 100 g-1 of fresh mass (FM). The scavenging effect of acidified 80% ethanol extracts on DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl) radical ranged from 30.03% to 41.13%. Anthocyanins displayed a negative weak correlation with total antioxidant capacity (R = -0.585).
Název v anglickém jazyce
The evaluation of anthocyanin content of honeyberry (Lonicera kamtschatica) clones during freezing in relation to antioxidant activity and parameters of nutritional value
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to determine changes in anthocyanin content of 17 selected Klčov's clones of honeyberry (Lonicera kamtschatica (Sevast.) Pojark) during freezing at -18°C for 6 months and find out the relationship between anthocyanins and dry matter, sugar, organic acids and ascorbic acid content in fresh fruits by cluster analysis. Clones of honeyberry can be divided into three clusters according to dry matter, sugar, organic acids and total anthocyanin content and total antioxidant capacity. The total anthocyanin level measured in fresh samples was 5.96-19.80 mg 100 g-1 of fresh mass (FM). The scavenging effect of acidified 80% ethanol extracts on DPPH (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl) radical ranged from 30.03% to 41.13%. Anthocyanins displayed a negative weak correlation with total antioxidant capacity (R = -0.585).
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/EE2.3.30.0017" target="_blank" >EE2.3.30.0017: Postdoktorandi v oborech biologických věd na MENDELU</a><br>
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2014
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Zemdirbyste-Agriculture
ISSN
1392-3196
e-ISSN
—
Svazek periodika
101
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
LT - Litevská republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
215-220
Kód UT WoS článku
000339474400014
EID výsledku v databázi Scopus
—