Perspektivy a využití zvěřiny v gastronomii
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F18%3A63520145" target="_blank" >RIV/70883521:28110/18:63520145 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/70883521:28610/18:63520145
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Perspektivy a využití zvěřiny v gastronomii
Popis výsledku v původním jazyce
Zvěřina byla odjakživa ceněnou surovinou v gastronomii. Maso zvěřiny patří k exkluzivním potravinám a dokonale připravené vždy dodá tabuli slavnostní ráz. Zvěřina je lehce stravitelná, výživná a na rozdíl od masa jatečných zvířat nemá vysoký obsah tuku. Je proto vhodná při dietách, u kterých se doporučuje snížit příjem cholesterolu. V české kuchyni se věnuje zvěřině méně pozornosti, než by si ve skutečnosti zasloužila. Nebylo by proto na škodu pokrmy ze zvěřiny častěji zařazovat do jídelního lístku a zároveň zpestřit i její způsob přípravy. Cílem práce je popsat technologické, senzorické a kulinární vlastnosti zvěřiny s následným využitím v gastronomii.
Název v anglickém jazyce
Perspectives and use of game in gastronomy
Popis výsledku anglicky
Venison has always been a valuable resource in gastronomy. Game meat belongs to exclusive foods and is always ready to give the board a festive character. Game is easily digestible, nutritious, and unlike flesh, it does not have a high fat content. It is therefore suitable for diets that are recommended to reduce cholesterol intake. In Czech cuisine, venison is devoted less attention than it really deserves. Therefore, it would be a good idea to put meat dishes more often into the menu and at the same time to diversify the way of preparation. The aim of the thesis is to describe the technological, sensory and culinary characteristics of the game with subsequent use in gastronomy.
Klasifikace
Druh
O - Ostatní výsledky
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2018
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů