Sledování obsahu tuku potemníka moučného a jeho konzumace jako nové potraviny v ČR
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F19%3A63523217" target="_blank" >RIV/70883521:28110/19:63523217 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/00216305:26220/19:PU134849
Výsledek na webu
<a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=221808" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=221808</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Sledování obsahu tuku potemníka moučného a jeho konzumace jako nové potraviny v ČR
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek se zabývá problematikou celkového obsahu tuku v larevných červech a jejich srovnání s ostatními komoditami živočišného původu. Celkový obsah tuku byl hodnocen u hmyzu dvou českých chovatelů metodou extrakce Soxhlet. Hmyz prvního chovatele obsahoval 202,7 ± 15,9 g tuku na kg sušiny a hmyz druhého chovatele 282,2 ± 4,3 g / kg. Analyzované průměrné hodnoty ukazují, že iu jednoho druhu za optimálních podmínek lze pozorovat statisticky významné rozdíly a hodnoty naznačují široký rozsah celkového obsahu tuku. Ve srovnání s jinými komoditami živočišného původu je tedy možné porovnat obsah tuku hmyzu například se štíhlými slepicemi, hovězími rameny nebo svíčkovou. Obsah tuku jako nosiče chuti souvisí se smyslovými vlastnostmi a přijatelností jedlého hmyzu spotřebitelem. Přijatelnost byla hodnocena prostřednictvím dotazníkového šetření na veřejné vzdělávací akci zaměřené na potravinářskou a zemědělskou výrobu. Výsledky ukazují, že 100% mužů je ochotno konzumovat potraviny obsahující hmyz i v blízké budoucnosti, většinou ve viditelné formě (69,6%). Ženy jsou v tomto ohledu zdrženlivější - 35,7% z nich dává přednost konzumaci jedlého hmyzu ve viditelné formě a 64,3% ve skryté formě. Ochota konzumovat jedlý hmyz v budoucnosti je také vysoká u žen (89,3%). Šetření tak ukazuje rostoucí akceptovatelnost jedlého hmyzu jako jídla pro českou veřejnost. (přeloženo strojově)
Název v anglickém jazyce
Monitoring of Mealworm Fat and Their Consumption as a New Food in the Czech Republic
Popis výsledku anglicky
The article deals with the issue of the total fat content of mealworm larvae and its comparison with other commodities of animal origin. The total fat content was evaluated in insect from two Czech breeders using the Soxhlet extraction method. Insect from the first breeder contained 202.7 ± 15.9 g of fat per kg of dry matter and insect from the second breeder 282.2 ± 4.3 g/kg. The analyzed mean values show that even in one species under optimal conditions, statistically significant differences can be observed and the values indicate a wide range of total fat content. In comparison to other commodities of animal origin, it is therefore possible to compare the fat content of insects with, for example, lean hens, beef - shoulders or sirloin. Fat content as a carrier of flavor is related to sensory properties and acceptability of edible insects by the consumer. Acceptability was evaluated through a questionnaire survey at a public educational event focusing on food and agricultural production. The results show that 100% of men are willing to consume insect-containing foods even in the near future, mostly in visible form (69.6%). Women are more restrained in this regard - 35.7% of them prefer to consume edible insect in visible form, and 64.3% in hidden form. The willingness to consume edible insects in the future is the also high for women (89.3%). The investigation thus shows the increasing acceptability of edible insects as a food for the Czech public.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2019
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin
ISBN
978-80-7509-653-1
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
9
Strana od-do
61-69
Název nakladatele
Mendelova univerzita v Brně
Místo vydání
Brno
Místo konání akce
Brno
Datum konání akce
6. 3. 2019
Typ akce podle státní příslušnosti
CST - Celostátní akce
Kód UT WoS článku
—