Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Sledování obsahu tuku potemníka moučného a jeho konzumace jako nové potraviny v ČR

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F19%3A63523217" target="_blank" >RIV/70883521:28110/19:63523217 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/00216305:26220/19:PU134849

  • Výsledek na webu

    <a href="http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=221808" target="_blank" >http://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=221808</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Sledování obsahu tuku potemníka moučného a jeho konzumace jako nové potraviny v ČR

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Příspěvek se zabývá problematikou celkového obsahu tuku v larevných červech a jejich srovnání s ostatními komoditami živočišného původu. Celkový obsah tuku byl hodnocen u hmyzu dvou českých chovatelů metodou extrakce Soxhlet. Hmyz prvního chovatele obsahoval 202,7 ± 15,9 g tuku na kg sušiny a hmyz druhého chovatele 282,2 ± 4,3 g / kg. Analyzované průměrné hodnoty ukazují, že iu jednoho druhu za optimálních podmínek lze pozorovat statisticky významné rozdíly a hodnoty naznačují široký rozsah celkového obsahu tuku. Ve srovnání s jinými komoditami živočišného původu je tedy možné porovnat obsah tuku hmyzu například se štíhlými slepicemi, hovězími rameny nebo svíčkovou. Obsah tuku jako nosiče chuti souvisí se smyslovými vlastnostmi a přijatelností jedlého hmyzu spotřebitelem. Přijatelnost byla hodnocena prostřednictvím dotazníkového šetření na veřejné vzdělávací akci zaměřené na potravinářskou a zemědělskou výrobu. Výsledky ukazují, že 100% mužů je ochotno konzumovat potraviny obsahující hmyz i v blízké budoucnosti, většinou ve viditelné formě (69,6%). Ženy jsou v tomto ohledu zdrženlivější - 35,7% z nich dává přednost konzumaci jedlého hmyzu ve viditelné formě a 64,3% ve skryté formě. Ochota konzumovat jedlý hmyz v budoucnosti je také vysoká u žen (89,3%). Šetření tak ukazuje rostoucí akceptovatelnost jedlého hmyzu jako jídla pro českou veřejnost. (přeloženo strojově)

  • Název v anglickém jazyce

    Monitoring of Mealworm Fat and Their Consumption as a New Food in the Czech Republic

  • Popis výsledku anglicky

    The article deals with the issue of the total fat content of mealworm larvae and its comparison with other commodities of animal origin. The total fat content was evaluated in insect from two Czech breeders using the Soxhlet extraction method. Insect from the first breeder contained 202.7 ± 15.9 g of fat per kg of dry matter and insect from the second breeder 282.2 ± 4.3 g/kg. The analyzed mean values show that even in one species under optimal conditions, statistically significant differences can be observed and the values indicate a wide range of total fat content. In comparison to other commodities of animal origin, it is therefore possible to compare the fat content of insects with, for example, lean hens, beef - shoulders or sirloin. Fat content as a carrier of flavor is related to sensory properties and acceptability of edible insects by the consumer. Acceptability was evaluated through a questionnaire survey at a public educational event focusing on food and agricultural production. The results show that 100% of men are willing to consume insect-containing foods even in the near future, mostly in visible form (69.6%). Women are more restrained in this regard - 35.7% of them prefer to consume edible insect in visible form, and 64.3% in hidden form. The willingness to consume edible insects in the future is the also high for women (89.3%). The investigation thus shows the increasing acceptability of edible insects as a food for the Czech public.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2019

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLV. konference o jakosti potravin a potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-653-1

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    9

  • Strana od-do

    61-69

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    6. 3. 2019

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku