Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti snížení obsahu biogenních aminů v sýrech

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F20%3A63526214" target="_blank" >RIV/70883521:28110/20:63526214 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=243807" target="_blank" >https://is.mendelu.cz/dok_server/slozka.pl?id=110657;download=243807</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Možnosti snížení obsahu biogenních aminů v sýrech

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Cílem práce bylo posoudit schopnost degradace biogenních aminů vybranými kmeny mikroorganizmů v reálných podmínkách zrajícího sýra. Pro porovnání účinnosti degradace byly vyrobeny tři modelové šarže, které byly inokulovány producentem biogenních aminů Lactococcus lactis subsp. cremoris CCDM 946: (i) kontrolní šarže, (ii) modelová šarže současně inokulovaná také kmenem Lactobacillus plantarum DEG 1 (degradér 1) a (iii) modelová šarže inokulovaná kmenem Lactobacillus casei subsp. casei DEG 2 (degradér 2). Modelové vzorky zrály po dobu 3 měsíců při teplotě 10 ±1 °C. Ve všech odběrových dnech byla provedena základní chemická analýza a stanovení celkového obsahu volných aminokyselin a biogenních aminů. Byla prokázána schopnost degradace biogenních aminů oběma sledovanými kmeny, přičemž efektivita degradace kmene Lactobacillus casei subsp. casei DEG 2 byla vyšší (až 55 % ve srovnání s koncentrací v kontrolních vzorcích). Účinnost degradace v průběhu zrání u obou sledovaných kmenů klesala.

  • Název v anglickém jazyce

    Possibilities to reduce biogenic amine content in cheese

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this experiment was to assess the ability of biogenic amines (BA) degradation by selected microbial strains under real conditions of ripened cheese. To compare the degradation efficiency, three model batches were produced with BAproducing strain Lactococcus lactis subsp. cremoris CCDM 946: (i) control batch, (ii) model batch simultaneously inoculated with Lactobacillus plantarum DEG 1 (degrader 1) and (iii) model batch inoculated with Lactobacillus casei subsp. casei DEG 2 (degrader 2). Model cheese samples were ripened at 10 ±1 °C during 3 months. Basic chemical analysis, determination of total free amino acid content and biogenic amine content were performed. The ability of biogenic amines to be degraded by both selected strains was demonstrated, while degradation efficiency of Lactobacillus casei subsp. casei DEG 2 was higher (up to 55% compared to the concentration in the control samples). The degradation efficiency of both observed strains decreased during cheese ripening.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1710156" target="_blank" >QK1710156: Nové přístupy a metody analýzy pro zajištění kvality, bezpečnosti a zdravotní nezávadnosti sýrů, optimalizace jejich výroby a zefektivnění procesů hygieny a sanitace při současném snížení zátěže životního prostředí odpadními vodami</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Sborník XLVI. konference o jakosti potravinových surovin

  • ISBN

    978-80-7509-714-9

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    141-148

  • Název nakladatele

    Mendelova univerzita v Brně

  • Místo vydání

    Brno

  • Místo konání akce

    Brno

  • Datum konání akce

    3. 3. 2020

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    CST - Celostátní akce

  • Kód UT WoS článku