Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Analytické a antioxidační parametry vodnice

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F23%3A63564438" target="_blank" >RIV/70883521:28110/23:63564438 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://dx.doi.org/10.15414/2023.sqf23-psp" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.15414/2023.sqf23-psp</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.15414/2023.sqf23-psp" target="_blank" >10.15414/2023.sqf23-psp</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Analytické a antioxidační parametry vodnice

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Tuřín (Brassica rapa L.), méně známá zelenina z čeledi brukvovitých, má příjemné senzorické vlastnosti a dobré antioxidační parametry. Byly stanoveny analytické parametry (sušina, titrační kyselost, hrubá vláknina) a antioxidační charakteristiky (celkové polyfenoly metodou Folin-Ciocalteu, antioxidační aktivita spektrometrickou metodou DPPH). V čerstvých vzorcích byla stanovena sušina v rozmezí od 4,90 do 5,15 %, obsah celkových kyselin v průměru 56,6 mg/100 g, množství hrubé vlákniny v průměru 2,6 %. Hodnoty celkových polyfenolů v čerstvých vzorcích byly v rozmezí 372–654 mg/100 g sušiny. Po měsíci skladování tuřínu v chladírenských podmínkách se hodnota celkových polyfenolů snížila v průměru o 28,6 %, po dvou měsících skladování se obsah snížil v průměru na 61,9 % původní hodnoty. Antioxidační aktivita čerstvého tuřínu se pohybovala od 162 do 232 mg/100 g sušiny. Po měsíčním skladování hodnota AA klesla v průměru o 25,6 %, podobně jako u polyfenolů. Po 2 měsících skladování hodnota klesla v průměru na 48,2 % hodnoty před uskladněním. Tuřín tedy patří k druhům zeleniny, kterou je nejlepší konzumovat čerstvou.

  • Název v anglickém jazyce

    Analytical and Antioxidant parameters of turnip

  • Popis výsledku anglicky

    Turnip (Brassica rapa L.), a lesser-known vegetable from cruciferous family, has pleasant sensory properties and good antioxidant parameters. Analytical parameters (dry matter, titratable acidity, crude fiber) and antioxidant characteristics (total polyphenols by Folin-Ciocalteu method, antioxidant activity by DPPH spectrometric method) were determined. In fresh samples, the dry matter was determined in the range from 4.90 to 5.15%, total acids content on average 56.6 mg/100 g, the crude fiber amount was on average 2.6%. The total polyphenols values in fresh samples were in the range of 372–654 mg/100 g dw (dry weight). After one month of turnip storage under refrigerated conditions, the value of total polyphenols decreased by an average of 28.6%, after two months of storage the content decreased to an average of 61.9% of the original value. The antioxidant activity of fresh turnip ranged from 162 to 232 mg/100 g dw. After a month&apos;s storage, its value decreased by an average of 25.6%, similarly to polyphenols. After 2-months storage, the value dropped to an average of 48.2% of the value before storage. Turnips therefore belong to the types of vegetables that are best consumed fresh.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Bezpečnosť a kvalita potravín - zborník vedeckých prác

  • ISBN

    978-80-8266-028-2

  • ISSN

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    293-298

  • Název nakladatele

    Slovenská spoločnosť pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárske vedy pri SAV

  • Místo vydání

    Bratislava

  • Místo konání akce

    Piešťany

  • Datum konání akce

    29. 3. 2023

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    EUR - Evropská akce

  • Kód UT WoS článku