Analytické a antioxidační parametry vodnice
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28110%2F23%3A63564438" target="_blank" >RIV/70883521:28110/23:63564438 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://dx.doi.org/10.15414/2023.sqf23-psp" target="_blank" >http://dx.doi.org/10.15414/2023.sqf23-psp</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.15414/2023.sqf23-psp" target="_blank" >10.15414/2023.sqf23-psp</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Analytické a antioxidační parametry vodnice
Popis výsledku v původním jazyce
Tuřín (Brassica rapa L.), méně známá zelenina z čeledi brukvovitých, má příjemné senzorické vlastnosti a dobré antioxidační parametry. Byly stanoveny analytické parametry (sušina, titrační kyselost, hrubá vláknina) a antioxidační charakteristiky (celkové polyfenoly metodou Folin-Ciocalteu, antioxidační aktivita spektrometrickou metodou DPPH). V čerstvých vzorcích byla stanovena sušina v rozmezí od 4,90 do 5,15 %, obsah celkových kyselin v průměru 56,6 mg/100 g, množství hrubé vlákniny v průměru 2,6 %. Hodnoty celkových polyfenolů v čerstvých vzorcích byly v rozmezí 372–654 mg/100 g sušiny. Po měsíci skladování tuřínu v chladírenských podmínkách se hodnota celkových polyfenolů snížila v průměru o 28,6 %, po dvou měsících skladování se obsah snížil v průměru na 61,9 % původní hodnoty. Antioxidační aktivita čerstvého tuřínu se pohybovala od 162 do 232 mg/100 g sušiny. Po měsíčním skladování hodnota AA klesla v průměru o 25,6 %, podobně jako u polyfenolů. Po 2 měsících skladování hodnota klesla v průměru na 48,2 % hodnoty před uskladněním. Tuřín tedy patří k druhům zeleniny, kterou je nejlepší konzumovat čerstvou.
Název v anglickém jazyce
Analytical and Antioxidant parameters of turnip
Popis výsledku anglicky
Turnip (Brassica rapa L.), a lesser-known vegetable from cruciferous family, has pleasant sensory properties and good antioxidant parameters. Analytical parameters (dry matter, titratable acidity, crude fiber) and antioxidant characteristics (total polyphenols by Folin-Ciocalteu method, antioxidant activity by DPPH spectrometric method) were determined. In fresh samples, the dry matter was determined in the range from 4.90 to 5.15%, total acids content on average 56.6 mg/100 g, the crude fiber amount was on average 2.6%. The total polyphenols values in fresh samples were in the range of 372–654 mg/100 g dw (dry weight). After one month of turnip storage under refrigerated conditions, the value of total polyphenols decreased by an average of 28.6%, after two months of storage the content decreased to an average of 61.9% of the original value. The antioxidant activity of fresh turnip ranged from 162 to 232 mg/100 g dw. After a month's storage, its value decreased by an average of 25.6%, similarly to polyphenols. After 2-months storage, the value dropped to an average of 48.2% of the value before storage. Turnips therefore belong to the types of vegetables that are best consumed fresh.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
V - Vyzkumna aktivita podporovana z jinych verejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2023
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Bezpečnosť a kvalita potravín - zborník vedeckých prác
ISBN
978-80-8266-028-2
ISSN
—
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
293-298
Název nakladatele
Slovenská spoločnosť pre poľnohospodárske, lesnícke, potravinárske a veterinárske vedy pri SAV
Místo vydání
Bratislava
Místo konání akce
Piešťany
Datum konání akce
29. 3. 2023
Typ akce podle státní příslušnosti
EUR - Evropská akce
Kód UT WoS článku
—