Spectroscopic measuring of milk fat
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28140%2F15%3A43873452" target="_blank" >RIV/70883521:28140/15:43873452 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="http://www.inase.org/library/2015/zakynthos/SYSTEMS.pdf" target="_blank" >http://www.inase.org/library/2015/zakynthos/SYSTEMS.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Spectroscopic measuring of milk fat
Popis výsledku v původním jazyce
Accurate monitoring of milk nutritional compositions is essential for producers of milk, dairy products and also for its quality control. This paper presents application of Raman spectroscopy as a modern tool for milk fat determination. Raman spectroscopy enables effective material identification and offers rapid, non-contact and nondestructive measurements. Reagent free determination and possibility to insert devices for automatization e.g. of production lines for milk processing are considered to themain benefits of this method comparing to traditional time-consuming techniques. Spectroscopic measurements were performed on liquid milk samples as well as on dried milk droplets with fat concentration range 0.1% to 3.5%. Main peaks in Raman spectra were assigned to appropriate milk fat components. Röse-Gottlieb gravimetric method served as a standard control method and for correlation with experimental spectroscopic data for milk fat analysis.
Název v anglickém jazyce
Spectroscopic measuring of milk fat
Popis výsledku anglicky
Accurate monitoring of milk nutritional compositions is essential for producers of milk, dairy products and also for its quality control. This paper presents application of Raman spectroscopy as a modern tool for milk fat determination. Raman spectroscopy enables effective material identification and offers rapid, non-contact and nondestructive measurements. Reagent free determination and possibility to insert devices for automatization e.g. of production lines for milk processing are considered to themain benefits of this method comparing to traditional time-consuming techniques. Spectroscopic measurements were performed on liquid milk samples as well as on dried milk droplets with fat concentration range 0.1% to 3.5%. Main peaks in Raman spectra were assigned to appropriate milk fat components. Röse-Gottlieb gravimetric method served as a standard control method and for correlation with experimental spectroscopic data for milk fat analysis.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
JB - Senzory, čidla, měření a regulace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Recent Advances in Systems
ISBN
978-1-61804-321-4
ISSN
1790-5117
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
311-315
Název nakladatele
IEEE
Místo vydání
New Jersey, Piscataway
Místo konání akce
Zakynthos Island
Datum konání akce
16. 7. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—