Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Spectroscopic measuring of milk fat

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28140%2F15%3A43873452" target="_blank" >RIV/70883521:28140/15:43873452 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.inase.org/library/2015/zakynthos/SYSTEMS.pdf" target="_blank" >http://www.inase.org/library/2015/zakynthos/SYSTEMS.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Spectroscopic measuring of milk fat

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Accurate monitoring of milk nutritional compositions is essential for producers of milk, dairy products and also for its quality control. This paper presents application of Raman spectroscopy as a modern tool for milk fat determination. Raman spectroscopy enables effective material identification and offers rapid, non-contact and nondestructive measurements. Reagent free determination and possibility to insert devices for automatization e.g. of production lines for milk processing are considered to themain benefits of this method comparing to traditional time-consuming techniques. Spectroscopic measurements were performed on liquid milk samples as well as on dried milk droplets with fat concentration range 0.1% to 3.5%. Main peaks in Raman spectra were assigned to appropriate milk fat components. Röse-Gottlieb gravimetric method served as a standard control method and for correlation with experimental spectroscopic data for milk fat analysis.

  • Název v anglickém jazyce

    Spectroscopic measuring of milk fat

  • Popis výsledku anglicky

    Accurate monitoring of milk nutritional compositions is essential for producers of milk, dairy products and also for its quality control. This paper presents application of Raman spectroscopy as a modern tool for milk fat determination. Raman spectroscopy enables effective material identification and offers rapid, non-contact and nondestructive measurements. Reagent free determination and possibility to insert devices for automatization e.g. of production lines for milk processing are considered to themain benefits of this method comparing to traditional time-consuming techniques. Spectroscopic measurements were performed on liquid milk samples as well as on dried milk droplets with fat concentration range 0.1% to 3.5%. Main peaks in Raman spectra were assigned to appropriate milk fat components. Röse-Gottlieb gravimetric method served as a standard control method and for correlation with experimental spectroscopic data for milk fat analysis.

Klasifikace

  • Druh

    D - Stať ve sborníku

  • CEP obor

    JB - Senzory, čidla, měření a regulace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název statě ve sborníku

    Recent Advances in Systems

  • ISBN

    978-1-61804-321-4

  • ISSN

    1790-5117

  • e-ISSN

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    311-315

  • Název nakladatele

    IEEE

  • Místo vydání

    New Jersey, Piscataway

  • Místo konání akce

    Zakynthos Island

  • Datum konání akce

    16. 7. 2015

  • Typ akce podle státní příslušnosti

    WRD - Celosvětová akce

  • Kód UT WoS článku