Spectroscopic Measurement and Analysis of Fat in Milk
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28140%2F15%3A43873454" target="_blank" >RIV/70883521:28140/15:43873454 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/70883521:28110/15:43873454
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Spectroscopic Measurement and Analysis of Fat in Milk
Popis výsledku v původním jazyce
The paper deals with the application of Raman spectroscopy for milk fat determination. For a quality control of milk and dairy products the monitoring and analysis of milk nutritional composition is crucial. Commonly available milk was used for analysesin form of liquid milk samples and also dried milk droplets with fat concentration 0,1 % - 3,5 %. Raman spectroscopy brings benefits over traditional laboratory techniques in terms of effective, rapid and reagent free way of milk fat measurements. Acquired Raman spectra were assigned to appropriate milk elements focusing on milk fat components. Method accuracy for a content of fat in milk is discussed in paper and in comparison to results obtained by conventional Röse-Gottlieb gravimetric method and butyrometry show good agreement.
Název v anglickém jazyce
Spectroscopic Measurement and Analysis of Fat in Milk
Popis výsledku anglicky
The paper deals with the application of Raman spectroscopy for milk fat determination. For a quality control of milk and dairy products the monitoring and analysis of milk nutritional composition is crucial. Commonly available milk was used for analysesin form of liquid milk samples and also dried milk droplets with fat concentration 0,1 % - 3,5 %. Raman spectroscopy brings benefits over traditional laboratory techniques in terms of effective, rapid and reagent free way of milk fat measurements. Acquired Raman spectra were assigned to appropriate milk elements focusing on milk fat components. Method accuracy for a content of fat in milk is discussed in paper and in comparison to results obtained by conventional Röse-Gottlieb gravimetric method and butyrometry show good agreement.
Klasifikace
Druh
D - Stať ve sborníku
CEP obor
JB - Senzory, čidla, měření a regulace
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název statě ve sborníku
Annals of DAAAM International for 2015, Volume 26
ISBN
978-3-902734-06-8
ISSN
2304-1382
e-ISSN
—
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
1-6
Název nakladatele
DAAAM International Vienna
Místo vydání
Vienna
Místo konání akce
Zadar
Datum konání akce
21. 10. 2015
Typ akce podle státní příslušnosti
WRD - Celosvětová akce
Kód UT WoS článku
—