Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Spectroscopic analysis of milk fat and its mathematical evaluation

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28140%2F16%3A43874827" target="_blank" >RIV/70883521:28140/16:43874827 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28110/16:43874827

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.naun.org/main/NAUN/bio/2016/a382001-452.pdf" target="_blank" >http://www.naun.org/main/NAUN/bio/2016/a382001-452.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Spectroscopic analysis of milk fat and its mathematical evaluation

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of this paper is to verify the applicability of Raman spectroscopy for measuring the content of fat in milk and dairy products. Accurate monitoring of milk nutritional compositions is essential for producers of milk and also for milk and dairy products quality control. Raman spectroscopy enables effective material identification and offers rapid, non-contact, nondestructive, reagent free measurements and possibility to insert devices for automatization. These are the main benefits of this method comparing to traditional time-consuming techniques. The statistical method Principal component analysis was performed for large spectral datasets evaluation. For specific spectral information was used linear regression. Liquid milk samples as well as dried milk droplets with fat concentration range 0,1 % to 3,5 % and dairy products with 10 % and 82 % fat concentration were used for analyses by Raman spectroscopy. Röse-Gottlieb gravimetric method and butyrometric method served as a standard control methods for correlation with experimental spectroscopic data for milk fat analysis. Methods accuracy is discussed in the paper. Quite high agreement is obtained for Raman spectroscopy.

  • Název v anglickém jazyce

    Spectroscopic analysis of milk fat and its mathematical evaluation

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of this paper is to verify the applicability of Raman spectroscopy for measuring the content of fat in milk and dairy products. Accurate monitoring of milk nutritional compositions is essential for producers of milk and also for milk and dairy products quality control. Raman spectroscopy enables effective material identification and offers rapid, non-contact, nondestructive, reagent free measurements and possibility to insert devices for automatization. These are the main benefits of this method comparing to traditional time-consuming techniques. The statistical method Principal component analysis was performed for large spectral datasets evaluation. For specific spectral information was used linear regression. Liquid milk samples as well as dried milk droplets with fat concentration range 0,1 % to 3,5 % and dairy products with 10 % and 82 % fat concentration were used for analyses by Raman spectroscopy. Röse-Gottlieb gravimetric method and butyrometric method served as a standard control methods for correlation with experimental spectroscopic data for milk fat analysis. Methods accuracy is discussed in the paper. Quite high agreement is obtained for Raman spectroscopy.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2016

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    International Journal of Biology and Biomedical Engineering

  • ISSN

    1998-4510

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    10

  • Číslo periodika v rámci svazku

    1

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    8

  • Strana od-do

    168-175

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus