Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Comparison of the nutrient composition, biogenic amines and selected functional parameters of meat from different parts of Nile crocodile (Crocodylus niloticus)

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28610%2F15%3A43872997" target="_blank" >RIV/70883521:28610/15:43872997 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/70883521:28110/15:43872997

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157515001337" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157515001337</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

    <a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2015.05.001" target="_blank" >10.1016/j.jfca.2015.05.001</a>

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    Comparison of the nutrient composition, biogenic amines and selected functional parameters of meat from different parts of Nile crocodile (Crocodylus niloticus)

  • Popis výsledku v původním jazyce

    The aim of the study was to compare nutritional parameters (contents of fat, protein and the individual amino acids), biogenic amines (histamine, tyramine, phenylethylamine, tryptamine, putrescine, cadaverine, spermidine and spermine) content, selected functional properties (colour and textural properties) and pH values of six parts of crocodile carcass (tail dorsal - TD, tail ventral - TV, neck - N, shoulder - S, leg - L and cheek - C). The individual parts of the crocodile carcass showed different values of nutritional parameters. TD and C had the highest values of Essential Amino Acid Index (104-126). Valine, threonine and leucine were determined as limiting amino acids in individual parts of the crocodile carcass. The content of biogenic amines wasvery low. These results will provide crocodile meat producers as well as consumers with new and useful information about the nutritional value of this meat and its relevance for nutrition.

  • Název v anglickém jazyce

    Comparison of the nutrient composition, biogenic amines and selected functional parameters of meat from different parts of Nile crocodile (Crocodylus niloticus)

  • Popis výsledku anglicky

    The aim of the study was to compare nutritional parameters (contents of fat, protein and the individual amino acids), biogenic amines (histamine, tyramine, phenylethylamine, tryptamine, putrescine, cadaverine, spermidine and spermine) content, selected functional properties (colour and textural properties) and pH values of six parts of crocodile carcass (tail dorsal - TD, tail ventral - TV, neck - N, shoulder - S, leg - L and cheek - C). The individual parts of the crocodile carcass showed different values of nutritional parameters. TD and C had the highest values of Essential Amino Acid Index (104-126). Valine, threonine and leucine were determined as limiting amino acids in individual parts of the crocodile carcass. The content of biogenic amines wasvery low. These results will provide crocodile meat producers as well as consumers with new and useful information about the nutritional value of this meat and its relevance for nutrition.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/GAP503%2F11%2F1417" target="_blank" >GAP503/11/1417: Produkce biogenních aminů u vybraných kmenů bakterií mléčného kvašení</a><br>

  • Návaznosti

    S - Specificky vyzkum na vysokych skolach

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2015

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Journal of Food Composition and Analysis

  • ISSN

    0889-1575

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    43

  • Číslo periodika v rámci svazku

    Neuveden

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    82-87

  • Kód UT WoS článku

    000361410600010

  • EID výsledku v databázi Scopus