Comparison of the nutrient composition, biogenic amines and selected functional parameters of meat from different parts of Nile crocodile (Crocodylus niloticus)
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F70883521%3A28610%2F15%3A43872997" target="_blank" >RIV/70883521:28610/15:43872997 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/70883521:28110/15:43872997
Výsledek na webu
<a href="http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157515001337" target="_blank" >http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157515001337</a>
DOI - Digital Object Identifier
<a href="http://dx.doi.org/10.1016/j.jfca.2015.05.001" target="_blank" >10.1016/j.jfca.2015.05.001</a>
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
Comparison of the nutrient composition, biogenic amines and selected functional parameters of meat from different parts of Nile crocodile (Crocodylus niloticus)
Popis výsledku v původním jazyce
The aim of the study was to compare nutritional parameters (contents of fat, protein and the individual amino acids), biogenic amines (histamine, tyramine, phenylethylamine, tryptamine, putrescine, cadaverine, spermidine and spermine) content, selected functional properties (colour and textural properties) and pH values of six parts of crocodile carcass (tail dorsal - TD, tail ventral - TV, neck - N, shoulder - S, leg - L and cheek - C). The individual parts of the crocodile carcass showed different values of nutritional parameters. TD and C had the highest values of Essential Amino Acid Index (104-126). Valine, threonine and leucine were determined as limiting amino acids in individual parts of the crocodile carcass. The content of biogenic amines wasvery low. These results will provide crocodile meat producers as well as consumers with new and useful information about the nutritional value of this meat and its relevance for nutrition.
Název v anglickém jazyce
Comparison of the nutrient composition, biogenic amines and selected functional parameters of meat from different parts of Nile crocodile (Crocodylus niloticus)
Popis výsledku anglicky
The aim of the study was to compare nutritional parameters (contents of fat, protein and the individual amino acids), biogenic amines (histamine, tyramine, phenylethylamine, tryptamine, putrescine, cadaverine, spermidine and spermine) content, selected functional properties (colour and textural properties) and pH values of six parts of crocodile carcass (tail dorsal - TD, tail ventral - TV, neck - N, shoulder - S, leg - L and cheek - C). The individual parts of the crocodile carcass showed different values of nutritional parameters. TD and C had the highest values of Essential Amino Acid Index (104-126). Valine, threonine and leucine were determined as limiting amino acids in individual parts of the crocodile carcass. The content of biogenic amines wasvery low. These results will provide crocodile meat producers as well as consumers with new and useful information about the nutritional value of this meat and its relevance for nutrition.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
GM - Potravinářství
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/GAP503%2F11%2F1417" target="_blank" >GAP503/11/1417: Produkce biogenních aminů u vybraných kmenů bakterií mléčného kvašení</a><br>
Návaznosti
S - Specificky vyzkum na vysokych skolach
Ostatní
Rok uplatnění
2015
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Journal of Food Composition and Analysis
ISSN
0889-1575
e-ISSN
—
Svazek periodika
43
Číslo periodika v rámci svazku
Neuveden
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
82-87
Kód UT WoS článku
000361410600010
EID výsledku v databázi Scopus
—