Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vhodná kombinace materiálu x porozity x technologie pro získání zakoncentrované substance vykazující antioxidační, nutričně atraktivní vlastnosti

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F72070382%3A_____%2F20%3AN0000002" target="_blank" >RIV/72070382:_____/20:N0000002 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="http://www.mpo.cz" target="_blank" >http://www.mpo.cz</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Vhodná kombinace materiálu x porozity x technologie pro získání zakoncentrované substance vykazující antioxidační, nutričně atraktivní vlastnosti

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Parametry nanomembrány a způsob jejího využití pro filtrace jemných vinných kalů z bílých a červených vín byly stanoveny na základě komplexního laboratorního testování. Cílem této aplikace bylo snížit ztráty finálního produktu (vína) v kalech a dále předúpravu této suroviny pro další zpracování s ohledem na zachování obsahu biologicky aktivních látek. Pro filtraci bílých a červených kalů byla vybrána polyuretanová nanomembrána Elmarco s plošnou hmotností 2 g/m2. Pro tyto účely bylo vyhodnoceno jako optimální filtrační uspořádání s cyklickým procesem filtrace, v rámci kterého dochází k nanášení malého množství suspenze a následného mechanického odstranění filtračního koláče a podtlaku 90 kPa. Na základě laboratorního testování byly stanoveny optimální vstupní podmínky suspenze jemných kalů 0,07 – 0,13 gDW/gkalů.

  • Název v anglickém jazyce

    Nanomembrane suitable for thickening fine wine lees from white and red wines

  • Popis výsledku anglicky

    The parameters of the nano-membrane and the method of its use for filtration of fine wine sludge from white and red wines were determined on the basis of comprehensive laboratory testing. The aim of this application was to reduce the losses of the final product (wine) in the lees and further pre-treatment of this raw further processing with regard to maintaining the content of biologically active substances. A polyurethane nanomembrane Elmarco with a basis weight of 2g/m2 was selected for the filtration of white and red lees. For these purposes, it was evaluated as an optimal filtration arrangement with cyclic filtration process, in which a small amount of suspension is applied and the subsequent mechanical removal of the filter cake and vacuum 90 kPa. Based on laboratory testing, the optimal input conditions of the fine sludge suspension were determined to be 0,07 – 0,13 gDW/glees.

Klasifikace

  • Druh

    G<sub>funk</sub> - Funkční vzorek

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    10404 - Polymer science

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/EG17_103%2F0011829" target="_blank" >EG17_103/0011829: Výzkum a vývoj kompozitních a čistě nanovlákených struktur pro environmentální, průmyslové a biomedicínské aplikace</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2020

  • Kód důvěrnosti údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    FV_11829_2019_5

  • Číselná identifikace

    FV_11829_2019_5

  • Technické parametry

    Funkční vzorek nanomateriálové membrány a uspořádání filtrace pro zahuštění kalů získaných z červených a bílých vín. Prostřednictvím tohoto technologického kroku snížena ztráta finálního produktu v kalech a předúprava této suroviny, která vykazuje významný potenciál z hlediska následného zpracování a využití v potravinářském, kosmetickém a farmaceutickém trhu. Tento technologický celek byl determinován na základě komplexního laboratorního testování (Obr. 1), které bylo zaměřeno na sledování vlivu materiálu nanomembrány na koncentraci biologicky aktivních látek, uspořádání filtrační soustavy a její vhodnost na filtrování matrice tohoto typu. Pro tyto výzkumně-vývojové účely byly optimalizovány analytické a mikrobiologické metodiky. Konkrétně se jedná o stanovení koncentrace celkových polyfenolů vyjádřených jako ekvivalent kyseliny gallové, antioxidační kapacitu vyjádřenou jako ekvivalent kyseliny gallové, stanovení celkového počtu eukaryotních mikroorganismů, stanovení celkového počtu mléčných bakterií. Na základě tohoto testování byla vybrána nanomateriálová membrána Elmarco s plošnou hmotností 2g/m2. Dále bylo determinováno uspořádání tohoto technologického prvku, které je založeno na cyklickém procesu filtrace. V rámci tohoto procesu dochází k nanášení malého množství suspenze na nanomateriálovou membránu a následného mechanického odstranění filtračního koláče za podtlaku 90 kPa pod filtrační přepážkou, který je vytvářený prostřednictvím vývěvy. Na základě laboratorního testování byly stanoveny optimální vstupní podmínky suspenze jemných kalů jako 0,07 – 0,13 gDW/gkalů.

  • Ekonomické parametry

    Zvýšení roční produkce

  • Kategorie aplik. výsledku dle nákladů

  • IČO vlastníka výsledku

    72070382

  • Název vlastníka

    Nanoprogress z.s.

  • Stát vlastníka

    CZ - Česká republika

  • Druh možnosti využití

    P - Využití výsledku jiným subjektem je v některých případech možné bez nabytí licence

  • Požadavek na licenční poplatek

    Z - Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek

  • Adresa www stránky s výsledkem

    www.mpo.cz