Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Obsah soli v masných výrobcích z pohledu dietární expozice a vlivu na zdraví

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F22%3A00014003" target="_blank" >RIV/75010330:_____/22:00014003 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-3-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-3-casopisu-maso-rok-2022/</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Obsah soli v masných výrobcích z pohledu dietární expozice a vlivu na zdraví

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Masné výrobky jsou druhou nejvýznamnější skupinou potravin podílející se na přívodu soli v obvyklé dietě české populace (4-90 let). Na prvním místě je pečivo. Dle šetření SZÚ-CZVP provedeném na 109 vzorcích, obsahují MV v průměru více jak 2,2g soli/100g výrobku. Nejvíce soli obsahovaly výrobky trvanlivé fermentované. Při zohlednění spotřeby může být díky MV naplněno u některých populačních skupin i více jak třetina z celkového denní doporučení pro sodík. Nadbytek soli v dietě představuje jeden z významných rizikových faktorů řady onemocnění. Skupina zpracovaného masa, tedy MV, navíc představuje dle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny karcinogen skupiny 1. Monitoring obsahu soli v MV a snaha o jejich reformulaci, včetně tlaku na snížení jejich konzumace v populaci, představuje významnou součást péče o veřejné zdraví.

  • Název v anglickém jazyce

    Salt content in meat products from the perspective of dietary exposure and effects on health

  • Popis výsledku anglicky

    Meat products are the second main food source of salt in the usual diet in the Czech population aged 4-90 years. The pastry is the first one. According to the SZÚ-CZVP survey, conducted on 109 products, the average salt content was more than 2,2 g/100 g. The group of fermented dry salami contained the highest salt amount. Taking into account the consumption data, the salt intake from meat products can cover up to 36% of the daily recommendation. Excess dietary salt intake is one of the major risk factors for many chronic diseases. Moreover, International Agency for Research on Cancer classifies processed meat (so meat products) as a carcinogen of group 1. Monitoring salt content in meat products, effort to reformulate these products and pressure to reduce of their consumption in population are import part of public health care.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    30308 - Nutrition, Dietetics

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    33

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    2

  • Strana od-do

    30-31

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus