Obsah soli v masných výrobcích z pohledu dietární expozice a vlivu na zdraví
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75010330%3A_____%2F22%3A00014003" target="_blank" >RIV/75010330:_____/22:00014003 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-3-casopisu-maso-rok-2022/" target="_blank" >https://www.maso.cz/project/obsah-cisla-3-casopisu-maso-rok-2022/</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Obsah soli v masných výrobcích z pohledu dietární expozice a vlivu na zdraví
Popis výsledku v původním jazyce
Masné výrobky jsou druhou nejvýznamnější skupinou potravin podílející se na přívodu soli v obvyklé dietě české populace (4-90 let). Na prvním místě je pečivo. Dle šetření SZÚ-CZVP provedeném na 109 vzorcích, obsahují MV v průměru více jak 2,2g soli/100g výrobku. Nejvíce soli obsahovaly výrobky trvanlivé fermentované. Při zohlednění spotřeby může být díky MV naplněno u některých populačních skupin i více jak třetina z celkového denní doporučení pro sodík. Nadbytek soli v dietě představuje jeden z významných rizikových faktorů řady onemocnění. Skupina zpracovaného masa, tedy MV, navíc představuje dle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny karcinogen skupiny 1. Monitoring obsahu soli v MV a snaha o jejich reformulaci, včetně tlaku na snížení jejich konzumace v populaci, představuje významnou součást péče o veřejné zdraví.
Název v anglickém jazyce
Salt content in meat products from the perspective of dietary exposure and effects on health
Popis výsledku anglicky
Meat products are the second main food source of salt in the usual diet in the Czech population aged 4-90 years. The pastry is the first one. According to the SZÚ-CZVP survey, conducted on 109 products, the average salt content was more than 2,2 g/100 g. The group of fermented dry salami contained the highest salt amount. Taking into account the consumption data, the salt intake from meat products can cover up to 36% of the daily recommendation. Excess dietary salt intake is one of the major risk factors for many chronic diseases. Moreover, International Agency for Research on Cancer classifies processed meat (so meat products) as a carcinogen of group 1. Monitoring salt content in meat products, effort to reformulate these products and pressure to reduce of their consumption in population are import part of public health care.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
30308 - Nutrition, Dietetics
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
33
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
2
Strana od-do
30-31
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—