Kulinární dědictví Čech, Moravy a Slezska se zaměřením na zpracování produktů živočišné výroby
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75075741%3A_____%2F22%3AN0000011" target="_blank" >RIV/75075741:_____/22:N0000011 - isvavai.cz</a>
Výsledek na webu
<a href="https://www.nzm.cz/veda-a-vyzkum/casopis-prameny-a-studie/prameny-a-studie-72" target="_blank" >https://www.nzm.cz/veda-a-vyzkum/casopis-prameny-a-studie/prameny-a-studie-72</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Kulinární dědictví Čech, Moravy a Slezska se zaměřením na zpracování produktů živočišné výroby
Popis výsledku v původním jazyce
Příspěvek se zaměřuje na téma gastronomického zpracování produktů živočišné výroby, které vnímá jako součást kulinárního dědictví českých zemí. Text se orientuje na gastronomické využití drůbežího masa, se zaměřením na maso husí. Reflektováno je jak tradiční zpracování drůbežího, resp. husího masa, tak také specifické místo husího masa na stole strávníků. Příspěvek je postaven zejména na výzkumu kuchařských knih a receptářů a dalších hmotných předmětů ze sbírek Národního zemědělského muzea. Výstup byl připraven v souladu s Koncepcí vědy a výzkumu NZM, konkrétně Výzkumný záměr III., aktivita č. 2 – název: Výzkum kulinárního dědictví v českých zemích.
Název v anglickém jazyce
Culinary Heritage of Bohemia, Moravia, and Silesia with Focus on the Processing of Animal Husbandry Products
Popis výsledku anglicky
This contribution focuses on the gastronomic processing of products of animal husbandry, a subject treated as part of the culinary heritage of the Czech Lands. The text focuses on the gastronomic use of poultry, especially goose meat. Reflected is both the traditional way of preparing poultry, and especially goose, and the specific position of goose meat on people’s tables. The contribution is based largely on the research of cookbooks and recipe books as well as other items from the collections of the National Museum of Agriculture. The resulting project is in accordance with the Science and Research Concept of the National Museum of Agriculture, and more specifically, Research Intent III., activity no. 2 – title: Research on Culinary Heritage in the Czech Lands.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2022
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Prameny a studie
ISSN
0862-8483
e-ISSN
—
Svazek periodika
—
Číslo periodika v rámci svazku
72
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
14
Strana od-do
125-137
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—