Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kulinární dědictví Čech, Moravy a Slezska se zaměřením na zpracování produktů živočišné výroby

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F75075741%3A_____%2F22%3AN0000011" target="_blank" >RIV/75075741:_____/22:N0000011 - isvavai.cz</a>

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.nzm.cz/veda-a-vyzkum/casopis-prameny-a-studie/prameny-a-studie-72" target="_blank" >https://www.nzm.cz/veda-a-vyzkum/casopis-prameny-a-studie/prameny-a-studie-72</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Kulinární dědictví Čech, Moravy a Slezska se zaměřením na zpracování produktů živočišné výroby

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Příspěvek se zaměřuje na téma gastronomického zpracování produktů živočišné výroby, které vnímá jako součást kulinárního dědictví českých zemí. Text se orientuje na gastronomické využití drůbežího masa, se zaměřením na maso husí. Reflektováno je jak tradiční zpracování drůbežího, resp. husího masa, tak také specifické místo husího masa na stole strávníků. Příspěvek je postaven zejména na výzkumu kuchařských knih a receptářů a dalších hmotných předmětů ze sbírek Národního zemědělského muzea. Výstup byl připraven v souladu s Koncepcí vědy a výzkumu NZM, konkrétně Výzkumný záměr III., aktivita č. 2 – název: Výzkum kulinárního dědictví v českých zemích.

  • Název v anglickém jazyce

    Culinary Heritage of Bohemia, Moravia, and Silesia with Focus on the Processing of Animal Husbandry Products

  • Popis výsledku anglicky

    This contribution focuses on the gastronomic processing of products of animal husbandry, a subject treated as part of the culinary heritage of the Czech Lands. The text focuses on the gastronomic use of poultry, especially goose meat. Reflected is both the traditional way of preparing poultry, and especially goose, and the specific position of goose meat on people’s tables. The contribution is based largely on the research of cookbooks and recipe books as well as other items from the collections of the National Museum of Agriculture. The resulting project is in accordance with the Science and Research Concept of the National Museum of Agriculture, and more specifically, Research Intent III., activity no. 2 – title: Research on Culinary Heritage in the Czech Lands.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2022

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Prameny a studie

  • ISSN

    0862-8483

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

  • Číslo periodika v rámci svazku

    72

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    14

  • Strana od-do

    125-137

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus