Čokoláda se zvýšeným obsahem přírodních lignanů
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F86652079%3A_____%2F17%3A00469884" target="_blank" >RIV/86652079:_____/17:00469884 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62156489:43510/17:43910570 RIV/00027022:_____/17:00000692
Výsledek na webu
<a href="http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0030/uv030250.pdf" target="_blank" >http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0030/uv030250.pdf</a>
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Čokoláda se zvýšeným obsahem přírodních lignanů
Popis výsledku v původním jazyce
Doporučená denní dávka lignanů ve výživě člověka se pohybuje v rozmezí 10 až 30 mg 7-hydroxymatairesinolu (HMR). Přirozené koncentrace lignanů v čokoládě jsou zanedbatelné. Doplnění přírodních lignanů ve formě extraktu do různých potravin není v literatuře dosud prezentováno.Čokoláda se zvýšeným obsahem přírodních lignanů má výhody v tom, že lignany jako nezbytná složka ve výživě člověka, jsou přijímány v konzumentsky oblíbené formě hořké čokolády. Hořká chuť lignanů je zapracována do chuti čokolády a neovlivňuje výrazným způsobem senzorickou jakost výsledného produktu.n
Název v anglickém jazyce
Chocolate with increased content of natural lignans
Popis výsledku anglicky
The recommended daily dose of lignans in human nutrition is in the range from 10 to 30 mgof 7-hydroxymatairesinol (HMR). The natural concentration of lignans in chocolate is negligible. Addition of natural lignans in the form of the extract to various foods has not been presented in the literature yet. Chocolate with increased content of natural lignans has the advantages that lignans as an essential component in human nutrition are received, by the consumer in a popular form of dark chocolate. The bitter taste of lignans is incorporated in the taste of the chocolate and does not affect significantly the sensory quality of the final product.n
Klasifikace
Druh
F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor
CEP obor
—
OECD FORD obor
21101 - Food and beverages
Návaznosti výsledku
Projekt
Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.
Návaznosti
I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace
Ostatní
Rok uplatnění
2017
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Číslo patentu nebo vzoru
30250
Vydavatel
CZ001 -
Název vydavatele
Industrial Property Office
Místo vydání
Prague
Stát vydání
CZ - Česká republika
Datum přijetí
—
Název vlastníka
Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta, Ústav posklizňové technologie zahradnických produktů. - Ústav pro výzkum globální změny AV ČR, v.v- Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v-
Způsob využití
B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy
Druh možnosti využití
A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence