Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Čokoláda se zvýšeným obsahem přírodních lignanů

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F86652079%3A_____%2F17%3A00469884" target="_blank" >RIV/86652079:_____/17:00469884 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62156489:43510/17:43910570 RIV/00027022:_____/17:00000692

  • Výsledek na webu

    <a href="http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0030/uv030250.pdf" target="_blank" >http://spisy.upv.cz/UtilityModels/FullDocuments/FDUM0030/uv030250.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Čokoláda se zvýšeným obsahem přírodních lignanů

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Doporučená denní dávka lignanů ve výživě člověka se pohybuje v rozmezí 10 až 30 mg 7-hydroxymatairesinolu (HMR). Přirozené koncentrace lignanů v čokoládě jsou zanedbatelné. Doplnění přírodních lignanů ve formě extraktu do různých potravin není v literatuře dosud prezentováno.Čokoláda se zvýšeným obsahem přírodních lignanů má výhody v tom, že lignany jako nezbytná složka ve výživě člověka, jsou přijímány v konzumentsky oblíbené formě hořké čokolády. Hořká chuť lignanů je zapracována do chuti čokolády a neovlivňuje výrazným způsobem senzorickou jakost výsledného produktu.n

  • Název v anglickém jazyce

    Chocolate with increased content of natural lignans

  • Popis výsledku anglicky

    The recommended daily dose of lignans in human nutrition is in the range from 10 to 30 mgof 7-hydroxymatairesinol (HMR). The natural concentration of lignans in chocolate is negligible. Addition of natural lignans in the form of the extract to various foods has not been presented in the literature yet. Chocolate with increased content of natural lignans has the advantages that lignans as an essential component in human nutrition are received, by the consumer in a popular form of dark chocolate. The bitter taste of lignans is incorporated in the taste of the chocolate and does not affect significantly the sensory quality of the final product.n

Klasifikace

  • Druh

    F<sub>uzit</sub> - Užitný vzor

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    21101 - Food and beverages

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    Výsledek vznikl pri realizaci vícero projektů. Více informací v záložce Projekty.

  • Návaznosti

    I - Institucionalni podpora na dlouhodoby koncepcni rozvoj vyzkumne organizace

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2017

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Číslo patentu nebo vzoru

    30250

  • Vydavatel

    CZ001 -

  • Název vydavatele

    Industrial Property Office

  • Místo vydání

    Prague

  • Stát vydání

    CZ - Česká republika

  • Datum přijetí

  • Název vlastníka

    Mendelova univerzita v Brně, Zahradnická fakulta, Ústav posklizňové technologie zahradnických produktů. - Ústav pro výzkum globální změny AV ČR, v.v- Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v-

  • Způsob využití

    B - Výsledek je využíván orgány státní nebo veřejné správy

  • Druh možnosti využití

    A - K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence