Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
LO1312

Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna - udržitelnost a rozvoj

Cíle projektu

Stěžejním účelem předkládaného projektu je podpora udržitelnosti Chráněného zeměpisného označení (CHZO) České pivo (Úřední věstník EU C 016/ 23/01/2008 s. 14-22). Projekt je postaven na pěti vzájemně interagujících dílčích cílech. Centrálním cílem je vypracování souboru analyticko-senzorických metod pro formulaci senzorických vlastností Českého piva v kontextu surovin a technologických operací jeho výroby. Podrobné analyticko-senzorické mapy Českého piva a surovin budou vypracovány aplikací zcela nového metodického přístupu pro komplexní charakterizaci organoleptického charakteru potraviny/nápoje, zvaného senzomika. Druhým cílem je výzkum a hodnocení odrůd sladovnického ječmene a chmele z pohledu senzomických profilů piva a predikce organoleptických vlastností piva na základě odrůdových vlastností a půdně klimatické variability surovin. Třetím cílem je výzkum technologických kmenů pivovarských kvasinek a dalších mikroorganizmů z hlediska tvorby žádoucích i nežádoucích senzoricky aktivních látek. Řešení ve čtvrtém cíli je zaměřeno na výzkum v oblasti ekonomického zefektivnění výroby implementací nových technologií či optimalizací výroby ve stávajících technologických celcích nastavením procesních parametrů v mantinelech daných CHZO České pivo, vše při současném komplexním a kritickém pohledu na senzorický charakter finálního výrobku. Pátým cílem je vypracování receptur nových fermentovaných výrobků specificky cílených na různé skupiny konzumentů. Se změnami životního stylu stoupá zájem o výrobky s novými senzorickými vlastnostmi, roste obliba nízkoalkoholických fermentovaných nápojů i potřeba uspokojit konzumenty s určitými typy onemocnění (diabetes, celiakie). Inovace značek v tomto směru představuje problém pro malé a střední podniky.

Klíčová slova

beerbeveragesmating barleyhopssenzomics

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

  • Program

    Národní program udržitelnosti I

  • Veřejná soutěž

    Národní program udržitelnosti 2 (SMSM2014LO2)

  • Hlavní účastníci

    Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    MSMT-7778/2014

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Sensory Research Centre in Prague and Brewhouse for research and development - sustainability and development

  • Anotace anglicky

    The main purpose of this project is to support the sustainability of the Protected Geographical Indication (PGI) “Czech beer” (Official Journal of the EU C 016 / 23/01/2008 p 14-22). The project is based on five mutually interacting sub-goals. The first, fundamental, objective is to develop a set of analytical and sensory methods for formulating the sensory properties of Czech beer (CB) in the context of raw materials and technological production processes. Advanced analytical and sensory maps of CB and raw materials will be developed by using a completely new methodological approach for the comprehensive characterization of the organoleptic character of the food/beverage, called sensomics, The second objective is the research into the varieties of malting barley and hops in terms of the sensomic profiles of beer, and prediction of organoleptic properties of beer based on the varietal characteristics of soil/climatic variability of raw materials. The third objective is the research of technological strains of brewing yeast and other microorganisms, exploring the production of both desirable and undesirable flavor compounds by these strains. The work aimed at the fourth objective focuses on research in the area of increasing the efficiency of economic production by implementing new technologies or optimizing existing technology in production units by means of setting process parameters within the confines of the PGI CB, while maintaining a comprehensive and critical look at the sensory nature of the final product. The fifth objective is to develop new recipes for fermented products specifically targeted at different consumer groups. Changes in the lifestyle bring about increasing interest in products with new sensory characteristics, growing popularity of low-alcoholic fermented beverages and the need to satisfy consumers with certain diseases (diabetes, celiac disease). Innovation of the brands in this direction is a problem for small and medium-sized businesses.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • CEP - další vedlejší obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • OECD FORD - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    10406 - Analytical chemistry
    10606 - Microbiology
    10607 - Virology
    21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Nosnými tématy Projektu LO1312 „Výzkumné senzorické centrum v Praze a Výzkumná a vývojová varna – udržitelnost a rozvoj“ řešeného Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským, a.s. byla znalostní podpora fenoménu českého piva (CHZO České pivo) v řetězci šlechtitelé – pěstitelé – sladovny - pivovary, v oblastech úspory energií a mikrobiologické kontroly ve výrobě a vývoj nových nápojů na bázi piva. V řadě impaktovaných a recenzovaných publikací byl popsán vypracovaný sofistikovaný soubor metod pro senzomické hodnocení piva a nově charakterizovány současné české odrůdy ječmene a chmele pro České pivo i nové perspektivní odrůdy. Významná je i nová metoda stanovení karcinogenních N-nitrosaminů a funkční vzorek přístroje pro hodnocení fotooxidačního poškození piva. Byly vypracovány patentově chráněné receptury piva kvašeného unikátním kmenem vinařských kvasinek, bezlepkového piva z quinoy a speciálních studeně chmelených piv. Výrobky jsou nebo v brzké době budou na trhu.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 7. 2014

  • Ukončení řešení

    30. 6. 2019

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    4. 2. 2019

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP20-MSM-LO-U/01:1

  • Datum dodání záznamu

    4. 6. 2020

Finance

  • Celkové uznané náklady

    20 978 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    9 198 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    3 625 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    8 155 tis. Kč

Základní informace

Uznané náklady

20 978 tis. Kč

Statní podpora

9 198 tis. Kč

43%


Poskytovatel

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

CEP

GM - Potravinářství

Doba řešení

01. 07. 2014 - 30. 06. 2019