Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Biogenní aminy ve vybraných druzích poživatin

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    Standardní projekty 1 (SGA02002GA-ST)

  • Hlavní účastníci

    Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta zemědělská a technologická

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Biogenic amines in selected foods

  • Anotace anglicky

    Biogenic amines are hygienically important compounds, mainly with negative, in limited situations with positive impact on human health. Their role in human nutrition is not satisfactorily clarified yet. Moreover their toxicological importance some biogenic amines, especially polyamines, can serve as indicators of the protein matrices of foods. As qualitative criterion these compounds can serve mainly at nonfermentad foods with high contents of proteins (e.g. meat). This study has two main objectives. First of them is the finding of average intake of biogenic amines in the diet in the Czech Republic. The main accent is given to polyamines, because information of their intake is scarce. The second objective is the study of the formation of biogenic amines in the meat of fresh water fish species, where amines serves as quality markers. A proper settlement of the task will contribute to the readiness of the Czech Republic in the on-coming time of unifying of nutritional standards with EU.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    DN - Vliv životního prostředí na zdraví

  • CEP - další vedlejší obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages<br>30304 - Public and environmental health

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Během řešení projektu bylo analyzováno značné množství druhů potravin typických pro středoevropský prostor, a to v rozsahu přesahujícím obdobné studie tohoto druhu. Směrování experimentální práce během řešení bylo upřesňováno díky aktivním vazbám řešitel

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2002

  • Ukončení řešení

    1. 1. 2004

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP/2005/GA0/GA05GA/U/N/B:7

  • Datum dodání záznamu

    2. 6. 2008

Finance

  • Celkové uznané náklady

    855 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    855 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč