Biogenní aminy ve vybraných druzích poživatin
Cíle projektu
Biogenní aminy jsou zdravotně významné látky převážně s negativním, v omezených situacích však též s pozitivním dopadem na lidské zdraví. Jejich role ve výživě není dosud uspokojivě vysvětlena. Kromě své toxikologické významnosti mohou některé biogenní aminy, zvláště polyaminy, sloužit jako indikátory rozkladu bílkovinné matrice potravin. Jako kvalitativní kritérium tak mohou tyto látky sloužit především u nefermentovaných potravin s vysokým obsahem bílkovin (např. masa). Projekt bude mít dva cíle. Prvním z nich je zjištění podkladů pro stanovení průměrné zátěže populace v České republice biogenními aminy přijatými z potravy. Přednostně budou sledovány polyaminy, o nichž je dosud velmi málo poznatků. Druhým cílem bude studium tvorby biogenních aminů v mase sladkovodních ryb, kde tyto látky mohou sloužit jako indikátory rozkladných procesů. Zdárné vyřešení úkolu přispěje k připravenosti České republiky pro sjednocování příslušných potravinových norem v rámci EU. Speciální část projektu
Klíčová slova
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
Standardní projekty 1 (SGA02002GA-ST)
Hlavní účastníci
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích / Fakulta zemědělská a technologická
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Biogenic amines in selected foods
Anotace anglicky
Biogenic amines are hygienically important compounds, mainly with negative, in limited situations with positive impact on human health. Their role in human nutrition is not satisfactorily clarified yet. Moreover their toxicological importance some biogenic amines, especially polyamines, can serve as indicators of the protein matrices of foods. As qualitative criterion these compounds can serve mainly at nonfermentad foods with high contents of proteins (e.g. meat). This study has two main objectives. First of them is the finding of average intake of biogenic amines in the diet in the Czech Republic. The main accent is given to polyamines, because information of their intake is scarce. The second objective is the study of the formation of biogenic amines in the meat of fresh water fish species, where amines serves as quality markers. A proper settlement of the task will contribute to the readiness of the Czech Republic in the on-coming time of unifying of nutritional standards with EU.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
DN - Vliv životního prostředí na zdraví
CEP - další vedlejší obor
CB - Analytická chemie, separace
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)10406 - Analytical chemistry
21101 - Food and beverages
30304 - Public and environmental health
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Během řešení projektu bylo analyzováno značné množství druhů potravin typických pro středoevropský prostor, a to v rozsahu přesahujícím obdobné studie tohoto druhu. Směrování experimentální práce během řešení bylo upřesňováno díky aktivním vazbám řešitel
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2002
Ukončení řešení
1. 1. 2004
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP/2005/GA0/GA05GA/U/N/B:7
Datum dodání záznamu
2. 6. 2008
Finance
Celkové uznané náklady
855 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
855 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč
Základní informace
Uznané náklady
855 tis. Kč
Statní podpora
855 tis. Kč
100%
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
CEP
GM - Potravinářství
Doba řešení
01. 01. 2002 - 01. 01. 2004