Produkce biogenních aminů u vybraných kmenů bakterií mléčného kvašení
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
Standardní projekty 14 (SGA02011GA-ST)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
P503-11-1417
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Biogenic amines production in selected lactic acid bacteria strains
Anotace anglicky
Biogenic amines (BA) are mainly generated by decarboxylation of the corresponding amino acids and could be potentially toxic for human. Many strains of lactic acid bacteria (including probiotic cultures - LAB) used in dairy industry are producers of BA.The im of the project is the study of simultaneous effects of some external factors (temperature, pH, aero/anaerobiosis, available sources of carbon ? saccharides, NaCl concentration etc.) on histamine, phenylethylamine, tyramine, putrescine, cadaverineand tryptamine production in selected LAB. PCR, UPLC and HPCE will be used for detecting of BA production and studying of kinetics of biogenic amines production. Results from this project will be: (i) models of BA production of selected strains of LAB influenced by effects of more than one external factor;(ii) recommendation of technological condition (for dairy industry) in which the use of BA positive strains is acceptable from point of view of food safety (iii) new designed primers for detection of genes coding some enzymes for putrescine, phenylethylamine and tryptamine synthesis.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
EE - Mikrobiologie, virologie
CEP - další vedlejší obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)<br>10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)<br>10605 - Developmental biology<br>10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages<br>30101 - Human genetics
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Řešení projektu přineslo nové údaje o biogenních aminech produkovaných bakteriemi mléčného kvašení (BMK). Pro redukci růstu BMK v rybím mase byl využit vysoký hydrostatický tlak a beta záření. Za významné považuji, že na řešení projektu se podíleli i Ph?
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2011
Ukončení řešení
31. 12. 2014
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
28. 4. 2014
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP15-GA0-GA-U/01:1
Datum dodání záznamu
22. 5. 2015
Finance
Celkové uznané náklady
9 495 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
9 045 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
300 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč