Vše
Vše

Co hledáte?

Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Produkce biogenních aminů u vybraných kmenů bakterií mléčného kvašení

Cíle projektu

Biogenní aminy jsou syntetizovány dekarboxylací příslušných aminokyselin. Biogenní aminy jsou potenicálně toxické pro člověka. Mnoho bakterií mléčného kvašení využívaných v mlékárenské technologii, včetně probiotických kultur, bylo označeno za producentyněkterých biogenních aminů. Základním cílem projektu je studium současného vlivu některých vnějších faktorů (např. teploty, pH, aerobního či anaerobního prostředí, dostupné zdroje uhlíku - sacharidy, koncentrace NaCl) na tvorbu histaminu, fenylethylaminu, tyraminu, putrescinu, kadaverinu a tryptaminu u vybraných bakterií mléčného kvašení. PCR, UHPLC a CE budou využívány pro stanovení biogenních aminů a ke studium kinetiky jejich tvorby. Výsledky projektu budou následující: (i) modely produkce biogenních aminů bakteriemi mléčného kvašení ovlivněné působením vnějších faktorů; (ii) doporučení technologických podmínek, za kterých je použití bakterií produkcích biogenní aminy ještě bezpečné; (iii) nově navržené primery pro detekci genů kódujících syntézu putrescinu, fenylethylaminu a tryptophanu.

Klíčová slova

biogenicaminesdecarboxylatiionPCRUHPLClacticacidbacteriaprobioticbacteria

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    Standardní projekty 14 (SGA02011GA-ST)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    P503-11-1417

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Biogenic amines production in selected lactic acid bacteria strains

  • Anotace anglicky

    Biogenic amines (BA) are mainly generated by decarboxylation of the corresponding amino acids and could be potentially toxic for human. Many strains of lactic acid bacteria (including probiotic cultures - LAB) used in dairy industry are producers of BA.The im of the project is the study of simultaneous effects of some external factors (temperature, pH, aero/anaerobiosis, available sources of carbon ? saccharides, NaCl concentration etc.) on histamine, phenylethylamine, tyramine, putrescine, cadaverineand tryptamine production in selected LAB. PCR, UPLC and HPCE will be used for detecting of BA production and studying of kinetics of biogenic amines production. Results from this project will be: (i) models of BA production of selected strains of LAB influenced by effects of more than one external factor;(ii) recommendation of technological condition (for dairy industry) in which the use of BA positive strains is acceptable from point of view of food safety (iii) new designed primers for detection of genes coding some enzymes for putrescine, phenylethylamine and tryptamine synthesis.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • CEP - další vedlejší obor

    EB - Genetika a molekulární biologie

  • OECD FORD - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)
    10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)
    10605 - Developmental biology
    10606 - Microbiology
    10607 - Virology
    10608 - Biochemistry and molecular biology
    10609 - Biochemical research methods
    21101 - Food and beverages
    30101 - Human genetics

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Řešení projektu přineslo nové údaje o biogenních aminech produkovaných bakteriemi mléčného kvašení (BMK). Pro redukci růstu BMK v rybím mase byl využit vysoký hydrostatický tlak a beta záření. Za významné považuji, že na řešení projektu se podíleli i Ph?

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2011

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2014

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    28. 4. 2014

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP15-GA0-GA-U/01:1

  • Datum dodání záznamu

    22. 5. 2015

Finance

  • Celkové uznané náklady

    9 495 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    9 045 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    300 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč

Základní informace

Uznané náklady

9 495 tis. Kč

Statní podpora

9 045 tis. Kč

95%


Poskytovatel

Grantová agentura České republiky

CEP

GM - Potravinářství

Doba řešení

01. 01. 2011 - 31. 12. 2014