Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QJ1210257

Zlepšení nutričních, dietetických a senzorických vlastností tuzemských, zejména alternativních a maloobjemových, obilovin a jejich mlýnských produktů technologickými postupy s využitím fermentačních účinků bakterií mléčného kvašení

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012-2018 ?KUS?

  • Veřejná soutěž

    Komplexní zemědělské systémy 1 (SMZE2012MZE01)

  • Hlavní účastníci

    Agrotest fyto, s.r.o.<br>IREKS ENZYMA s.r.o.<br>PRO-BIO, obchodní společnost s r.o.<br>Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    46309/2012-MZE-17012

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Improvement of nutritional, dietetic and sensory properties of domestic, alternative and small-scale cereals and their mill products by technological processes with use of fermentative effect of lactic acid bacteria.

  • Anotace anglicky

    The aim of the project is to broaden the utilization of domestic, alternative and small-scale cereals and their mill products by application of new and innovative technological processes with utilization of lactic acid bacteria properties. Fermentation by lactic acid bacteria will result in the improvement of nutritional, dietetic and sensory properties of foods based on cereals. Production increase and assortment enlargement of safe, high-quality and sensory interesting cereal products for healthy nutrition of population will be the result of the project.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    21101 - Food and beverages<br>40105 - Horticulture, viticulture<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Projekt byl řešen v celém rozsahu vytyčených cílů a průběh byl důsledně dokumentován. Došlo k výběru sortimentu alternativních a maloobjemových plodin, výběru a charakterizaci kvasů pro využití v pekařských produktech a návrhům nových mlýnských a pekařských výrobků s vyšším nutričním benefitem pro spotřebitele. Je třeba zmínit finální výrobek Směs Antique, oceněný Potravinářskou komorou.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 4. 2012

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2016

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    8. 9. 2016

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP17-MZE-QJ-U/09:1

  • Datum dodání záznamu

    30. 6. 2017

Finance

  • Celkové uznané náklady

    14 579 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    12 792 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    1 787 tis. Kč