Použití ochranných kultur při zpracování masa
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F24%3A43926477" target="_blank" >RIV/62156489:43210/24:43926477 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/62157124:16270/24:43881339
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
čeština
Název v původním jazyce
Použití ochranných kultur při zpracování masa
Popis výsledku v původním jazyce
Přehledový článek se zabývá výsledky experimentů zaměřených na použití ochranných kultur (OK) v mase nebo masných výrobcích. Výzkum a vývoj OK v oboru zpracování masa navázal na použití startovacích kultur. Hlavní skupinu OK představují bakterie mléčného kvašení (BMK). Použití OK směřuje k potlačení patogenních bakterií (zejména Listeria monocytogenes) nebo původců kažení masa. Nežádoucím projevem při použití OK jsou senzorické změny spojené s metabolickou aktivitou BMK (tvorba organických kyselin a pokles hodnot pH). V rámci výzkumu OK je potřeba věnovat nemalou pozornost genům kódující antibiotickou rezistenci (nebo popř. genům antibiotické rezistence), které mohou být vzájemně přenášeny přítomnou mikrobiotou. Důležitá je také informovanost spotřebitelů o významu OK při zpracování potravin, neboť jejich pochybnosti můžou ovlivnit ochotu nakupovat produkty, ve kterých byly OK použity.
Název v anglickém jazyce
Protective cultures in meat processing
Popis výsledku anglicky
The review article deals with the results of experiments focused on the use of protective cultures (PC) in meat or meat products. PC's research and development in the field of meat processing followed up on the use of starter cultures. The main group of PC is represented by lactic acid bacteria (LAC). The use of PC is aimed at suppressing pathogenic bacteria (especially Listeria monocytogenes) or agents of meat spoilage. Undesirable changes when using PC are sensory changes associated with metabolic activity of LAB (formation of organic acids and drop in pH values). Attention in the selection and research of PC should be paid to the presence of genes for antibiotic resistance, which can be transferred to each other by the microbiota present. It is also important for consumers to be informed about the importance of PC in food processing, as their doubts can influence their willingness to buy products in which PC has been used.
Klasifikace
Druh
J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích
CEP obor
—
OECD FORD obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
Návaznosti výsledku
Projekt
<a href="/cs/project/QK23020047" target="_blank" >QK23020047: Ověření možností prokazování použití ochranných kultur ve výrobě potravin živočišného původu</a><br>
Návaznosti
P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)
Ostatní
Rok uplatnění
2024
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Maso
ISSN
1210-4086
e-ISSN
—
Svazek periodika
35
Číslo periodika v rámci svazku
3
Stát vydavatele periodika
CZ - Česká republika
Počet stran výsledku
6
Strana od-do
27-32
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—