Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Použití ochranných kultur při zpracování masa

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F62156489%3A43210%2F24%3A43926477" target="_blank" >RIV/62156489:43210/24:43926477 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/62157124:16270/24:43881339

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Použití ochranných kultur při zpracování masa

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Přehledový článek se zabývá výsledky experimentů zaměřených na použití ochranných kultur (OK) v mase nebo masných výrobcích. Výzkum a vývoj OK v oboru zpracování masa navázal na použití startovacích kultur. Hlavní skupinu OK představují bakterie mléčného kvašení (BMK). Použití OK směřuje k potlačení patogenních bakterií (zejména Listeria monocytogenes) nebo původců kažení masa. Nežádoucím projevem při použití OK jsou senzorické změny spojené s metabolickou aktivitou BMK (tvorba organických kyselin a pokles hodnot pH). V rámci výzkumu OK je potřeba věnovat nemalou pozornost genům kódující antibiotickou rezistenci (nebo popř. genům antibiotické rezistence), které mohou být vzájemně přenášeny přítomnou mikrobiotou. Důležitá je také informovanost spotřebitelů o významu OK při zpracování potravin, neboť jejich pochybnosti můžou ovlivnit ochotu nakupovat produkty, ve kterých byly OK použity.

  • Název v anglickém jazyce

    Protective cultures in meat processing

  • Popis výsledku anglicky

    The review article deals with the results of experiments focused on the use of protective cultures (PC) in meat or meat products. PC&apos;s research and development in the field of meat processing followed up on the use of starter cultures. The main group of PC is represented by lactic acid bacteria (LAC). The use of PC is aimed at suppressing pathogenic bacteria (especially Listeria monocytogenes) or agents of meat spoilage. Undesirable changes when using PC are sensory changes associated with metabolic activity of LAB (formation of organic acids and drop in pH values). Attention in the selection and research of PC should be paid to the presence of genes for antibiotic resistance, which can be transferred to each other by the microbiota present. It is also important for consumers to be informed about the importance of PC in food processing, as their doubts can influence their willingness to buy products in which PC has been used.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>ost</sub> - Ostatní články v recenzovaných periodicích

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK23020047" target="_blank" >QK23020047: Ověření možností prokazování použití ochranných kultur ve výrobě potravin živočišného původu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2024

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Maso

  • ISSN

    1210-4086

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    35

  • Číslo periodika v rámci svazku

    3

  • Stát vydavatele periodika

    CZ - Česká republika

  • Počet stran výsledku

    6

  • Strana od-do

    27-32

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus